19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

Merkez Bankası Faiz Politikasını Değiştirdi

Ekonomideki dalgalanmalar devam ediyor. İstanbul depremi ve siyasi operasyonların ardından alınan ekonomik tedbirlerle Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmeye çalıştı. Ancak, 17 Nisan’daki faiz toplantısında politika faizini artırarak faiz indirimlerine ara verdi. Politika faizi 3,5 puan artırılarak yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya, gecelik borç verme faizi ise yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkarıldı.

Haftalık repo ihaleleri 19 Mart sonrası askıya alınmıştı, ancak yeniden başlatıldı. İhalelerde bankalara yüzde 46 oranındaki politika faizi yerine yüzde 49 oranındaki gecelik faiz üzerinden borç veriliyor. Bu durum, mevduat ve kredi faizlerini artırarak, ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması ve işsizliğin yayılması gibi olumsuz etkilere yol açabilir.

Altın Fiyatları Merkez Bankası’nı Kurtardı

19 Mart’taki operasyonlarla birlikte hızlanan döviz çıkışı ve artan döviz kurları nedeniyle Merkez Bankası rezerv satışlarına başladı. Ancak, altın fiyatlarındaki artış, Merkez Bankası rezervlerinin erimesini engelledi. Altının MB rezervlerine 9 milyar dolarlık katkısıyla, altın ağırlığı yüzde 50’yi geçti. Diğer taraftan yabancı para mevduatlarındaki artış, yüksek faizlere rağmen TL’den kaçışın devam ettiğini gösteriyor.

Güven Endeksleri Düştü

Ekonomik ve sektörel güven endeksleri, siyasi operasyonların yarattığı belirsizlikler nedeniyle düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın güven endeksi de 2,4 puan azalarak son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK’in verilerine göre, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endeksleri de geriledi. Tüketicilerin gelecek beklentilerindeki düşüş, ekonomideki güvensizliği gösteriyor.

Enflasyon Hedefi Revize Edilecek

Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın yurtdışındaki sunumlarına rağmen, ekonomik göstergelerde olumsuz bir tablo çiziliyor. Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, enflasyon beklentileri artıyor ve yıl sonu enflasyon hedefi revize edilebilir. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi, var olan belirsizlikler nedeniyle tekrar gözden geçirilebilir.

Related Posts

Serbest bölgelerin 6 aylık ticaret hacmi 13,8 milyar dolara ulaştı

Türkiye’deki 19 serbest bölgede yılın ilk yarısında toplam 13 milyar 823 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirildi. En büyük payı 6,2 milyar dolarla yurt dışına yapılan satışlar aldı.

Yumurta ihracatına izin şartı getirildi

Ticaret Bakanlığınca yumurta arzında sıkıntı yaşanmaması amacıyla çeşitli kararlar alındı.

Borsa yüzleri güldürdü: Fırtına gibi esti

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü güldü. BIST 100 endeksi, günü 164,5 puanlık artışla 10.331,31 seviyesinden kapatarak güçlü bir yükseliş sergiledi. Gün içinde en düşük 10.266, en yüksek 10.365 puan seviyeleri görüldü. Güne yüzde 0,97’lik …

Tavuk yumurtalarının ihracatı kayda bağlandı

İhracı kayda bağlı ürünler listesine “tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)” da dahil edildi.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.