Basit bir göz sorunu deyip geçmeyin! Beyin tümörü habercisi olabilir

‘KARMAŞIK SİSTEMİ BOZABİLİR’

Görme bozuklukları beyin tümörlerinin erken uyarı işaretlerinden biri. Bu belirtilerin farkında olmak hastalığın en erken şekilde teşhis ve tedavi edilmesi için oldukça büyük önem taşıyor. Beynimizin görme yeteneğimizi yönettiğini hatırlatan Doç. Dr. Abuzer Güngör, “Bir tümör, bulunduğu yere bağlı olarak bu karmaşık sistemi bozabilir. Görme sinirlerine baskı yapabilir, görsel bilgiyi taşıyan yolları engelleyebilir” dedi.

ERKEN TANININ ÖNEMİ

“Erken tanı ve müdahale, görme fonksiyonlarının kısmen veya tamamen geri kazanılmasını sağlayabilir” diyen Doç. Dr. Abuzer Güngör, sözlerine şöyle devam etti: “Beyin tümörlerinin zamanında tespit edilip tedavi edilmesi görme sinirlerine verilen zararın azaltılmasına ve bazen de tersine çevrilmesine yardımcı olur. Bu, özellikle tümörün görme sinirlerine baskı yaparak görme kaybına neden olduğu durumlarda önem taşır.”

‘HER BİRİ FARKLI ŞEKİLDE ETKİLEYEBİLİR’

Peki beyin tümörlerinin çeşitleri ve etkileri neler? “Beyin tümörleri, türlerine ve yerleşim yerlerine göre farklılık gösterir. Her biri görme yeteneğimizi farklı şekillerde etkileyebilir” diyen Doç. Dr. Abuzer Güngör, şöyle devam etti: “Gliomlar görme yollarına baskı yaparak görme bozukluklarına neden olabilir. Meningiomlar genellikle iyi huylu olan tümörlerdir ve görme sinirinin yakınında büyüyerek görme değişikliklerine yol açabilir.”

‘GÖRME SİNİRLERİNİ ETKİLİYOR’

Hipofiz tümörlerinin beynin alt kısmında yer aldığını söyleyen Doç. Dr. Abuzer Güngör, “Yakındaki görme sinirlerini etkileyerek özellikle periferik görüşü bozabilir” dedi. Doç. Dr. Güngör, “Mesastatik beyin tümörleri ise vücudun başka bölgelerinden beyine yayılan kanserler görsel iletişim yollarını etkileyebilir” diye konuştu.

BAŞ AĞRISI YA DA MİDE BULANTISI VARSA DİKKAT!

Beyin tümörlerine bağlı görme değişikliklerinin hafiften ağıra değişebileceğini söyleyen Doç. Dr. Abuzer Güngör, bu belirtileri ‘sürekli bulanık görme veya çift görme’, ‘aniden veya yavaşça ortaya çıkan periferal görüş kaybı’, ‘göz önünde beliren noktalar veya ışık çakmaları’, ‘renk algılamada veya görme keskinliğinde zorlanma’, ‘görme alanında veya derinlik algısında açıklanamayan değişiklikler’ olarak sıraladı. Düzenli göz muayeneleri sayesinde beyin tümörlerinin erken belirtilerinin ortaya çıkabileceğini söyleyen Doç. Dr. Güngör, “Eğer gözle görülen sürekli bir değişiklik fark ederseniz, özellikle baş ağrısı, mide bulantısı veya denge problemleri gibi diğer belirtilerle birlikteyse derhal bir sağlık uzmanına başvurmalısınız” uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir