D vitamini deponuz boş kalmasın

Sağlıklı Yaşam İçin D Vitamini Önemi

Vitaminlerin vücutta oynadığı önemli rolün farkındayız. Ancak hem vitamin hem de hormon olan D vitamini, vücudumuzda kas-kemik sağlığından bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün işleyişine kadar pek çok hayati rol üstleniyor.

Ülkemizde sıklıkla görülen D vitamini eksikliği, bir iç hastalıkları uzmanına göre, çocuklar ve yetişkinler için olmazsa olmazdır. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, D vitamini konusunda önemli bilgiler vererek bu vitaminin vücudumuzdaki kritik rolüne dikkat çekti.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

Obezite, günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olup genellikle D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilir. Çünkü yağ hücreleri D vitamini emilimini engeller. Ayrıca yaş ilerledikçe, cilt D vitamini sentezinde azalma yaşayabilir. Beslenme yetersizliği ile birlikte ilerleyen yaşlarda D vitamini eksikliği en çok karşılaşılan sorunlardan biridir.

Eksiklik Nasıl Anlaşılır?

D vitamini seviyeleri kolayca kan testleriyle belirlenebilir. Özellikle kış aylarında düşük D vitamini seviyeleri tespit edilerek gerektiğinde takviye yapılmalıdır. Günlük D vitamini ihtiyacı kişiye ve yaşa göre değişmektedir, bu nedenle takviyeler mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü vücutta her şeyin fazlası zararlı olabilir.

D vitamini takviyesi yapmak gerekenler için büyük ölçüde 1000-2000 IU arasında günde takviye yeterli olacaktır.

Hücrelerimizdeki Önemli Etkileri

D vitamini eksikliği, kas-kemik sistemimizden kalp sağlığımıza kadar pek çok alanda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hücrelerimizin çoğunda önemli etkileri olan D vitamini aslında bir vitamin değil, doğal bir mucizedir. D vitamini eksikliğinin en büyük nedeni ise güneş ışınlarından yeterince faydalanmamak ve D vitamini açısından zengin besinleri yeterince tüketmemektir.

Eksikliği Çeşitli Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise kas ve kemik sorunlarına neden olabilir. Raşitizm belirtileri değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kemik erimesi gibi ciddi problemlere yol açabilir. D vitamini yeterli alındığında göğüs, kolon ve prostat kanseri riskinde azalma görülebilir. Ayrıca yeterli D vitamini, hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp yetersizliği, beyin felci ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Alerji ve Aşırı Yorgunluk Belirtileri

D vitamini eksikliğinin astım ve alerji gibi hastalıklara yol açabileceği bilinmektedir. Ayrıca kronik yorgunluk sorunu ile D vitamini eksikliği arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Depresyon sorunu yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği oldukça yaygın olabilir.

Solgun cilt, saç dökülmesi, baş ağrısı, el ve ayaklarda soğuğa karşı hassasiyet, sık sık hastalanma ve uykusuzluk gibi belirtiler D vitamini eksikliğinin bir göstergesi olabilir.

Sadece Besinlere Güvenmeyin

Yalnızca besinlerden alınan D vitamini miktarı genellikle yetersiz kalır. Bu nedenle, günlük ihtiyacı karşılamak için besinlere ek olarak takviye yapılması gerekebilir. D vitamini içeren gıdalara örnek olarak balık yağı, somon, süt, yumurta sarısı ve mantardır.

Güneşin Faydaları

Güneş, D vitamini için en doğal kaynaktır. Yaz aylarında güneş ışınlarından yeterince faydalanmak önemlidir, ancak güneş kremi kullanımı D vitamini üretimini etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle güneşin dik gelmediği saatlerde kısa süreli güneşlenmek yeterli olabilir.

Fakat yaz aylarında depolanan D vitamini kış aylarında yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle, kış aylarında da güneşi mümkün olduğunca değerlendirmek ve gerektiğinde takviye almak önemlidir.

Related Posts

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Yanlış diş ipi, diş eti çekilmesine neden olabilir! Doğru olanı nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir