Kullanıcı Verilerinin Takibi Sorunu: Google, Teksas’ta Büyük Bir Cezayı Kabul Etti
Son dönemde kullanıcı verilerinin takibi, hem büyük firmalar hem de bireyler için giderek karmaşık hale geliyor. Büyük firmaların bu konudaki sorumlulukları arttıkça, en ufak bir veri sızıntısının bile ciddi cezalarla sonuçlanabileceği gerçeği ortaya çıkıyor. Üç yıl önce yaşanan bir olayda, Google’ın izinsiz olarak kullanıcı verilerini topladığı iddiasıyla başlayan Teksas davası sonuçlandı.
Google, Teksas Cezasını Ödemeyi Kabul Etti
Google, Teksas Başsavcısı Ken Paxton tarafından açılan veri gizliliği ihlali iddialarını çözmek adına 1.375 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Firmanın yapılan açıklamaya göre, Teksas’ın Google’a yönelik açtığı davalar, coğrafi konum, gizli aramalar ve biyometrik verilerle ilgili kullanıcı verilerinin hukuka aykırı şekilde izlendiği ve toplandığı iddialarını içeriyordu. Bu anlaşma ile Google, benzer veri gizliliği ihlallerinden kaynaklı bir ödeme olarak 93 milyon doların üzerinde bir tutarı Teksas’a ödeyen ilk firma olmuş oldu.
Google’dan Açıklama: Yolumuza Devam Edeceğiz
Google sözcüsü José Castañeda, yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma, uzun zamandır değiştirdiğimiz ürün politikalarına ilişkin eski iddiaları çözüme kavuşturuyor. Bu süreci geride bıraktığımız için mutluyuz ve gizlilik kontrollerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 2022 yılında Google, kullanıcı izni olmadan konum takibi yaptığı iddiaları nedeniyle toplamda 40 eyalete 391.5 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Geçtiğimiz yıllarda ise Meta, Teksas hükümetiyle 1.4 milyar dolarlık bir anlaşmaya vararak yüz tanıma ve fotoğraf etiketleme konularında yasal süreçleri sonlandırmıştı.