Müzecilikte yeni yaklaşımlar çalıştayda ele alınacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştay ile ilgili detaylar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan “Topluluk Temelli Envanterleme: Yaşayan Miras ve Müzeler” Kapasite Geliştirme Çalıştayı, Ankara’da yapılacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Avrupa Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Bölgesel Merkezi, Geleneksel Sanatlar Derneği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun işbirliği ile düzenlenecek çalıştayın açılışı yarın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önemli bir uygulama olan topluluk temelli envanterleme, yerel toplulukların kültürel miraslarını belirleme sürecine katılımını sağlayarak katılımcı bir yaklaşıma dayanmaktadır.

2008 yılından bu yana devam eden envanterleme çalışmaları, illerdeki Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonlarının koordinasyonunda yürütülmekte olup, bu süreçte miras taşıyıcıları, uygulayıcıları, araştırmacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler işbirliği yapmaktadır.

Yaşayan miras alanında faaliyet gösteren müzeler ve sivil toplum kuruluşları, envanter tespiti ve belgelenmesinden mirasın korunması ve kuşaklara aktarılmasına kadar süreçlerde aktif rol oynamaktadır.

45 katılımcı, üç gün sürecek eğitim programına katılacak

Çalıştay kapsamında, Bakanlığa bağlı yaşayan miras ve etnografya müzeleri çalışanları, somut olmayan kültürel miras alanında hizmet veren özel müze temsilcileri ve UNESCO’ya akredite sivil toplum kuruluşlarının müzecilik alanında görev yapan temsilcilerinden oluşan 45 katılımcı, Güneydoğu Avrupa Bölgesel Merkezi’nden gelen iki eğitmen eşliğinde üç gün sürecek detaylı eğitim programına katılacak.

Katılımcılar, topluluk temelli envanter süreçleri, müzecilikte yeni yaklaşımlar, iyi koruma uygulamalarına dair örnekler ve müzelerin kültürel mirasın kuşaklar arası aktarımındaki rolü gibi konularda bilgi edinecekler. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edilecektir.

Ayrıca, çalıştay süresince planlanan alan gezileri ile katılımcılar, yerel müzeler ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarıyla doğrudan etkileşime geçerek mirası yerinde deneyimleme fırsatı bulacaklar.

Farklı bölgelerden gelen katılımcıların uygulama örnekleri üzerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve yeni işbirlikleri kurmalarının hedeflendiği çalıştay, 27-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim, saha gezileri ve deneyim paylaşımı oturumları ile tamamlanacaktır. (AA)

Related Posts

PMYO polislik için kaç puan gerekli? PMYO için TYT’den kaç puan almak gerekiyor?

2025 YKS sonuçları açıklandı ve polis olma hayaliyle TYT oturumuna katılan adaylar, puanlarını öğrenir öğrenmez heyecanla araştırmalarına başladı. Peki, PMYO polislik için kaç puan gerekli? PMYO için TYT’den kaç puan almak gerekiyor?

Umre İçin Din Görevlileri Mülakatı Kütahya’da Yapıldı

Kütahya İl Müftülüğünde, 2025-2026 umre dönemi kapsamında din görevlileri ve kadın irşat görevlilerini belirlemek amacıyla mülakat gerçekleştirildi. Başarılı olanlar umre sezonunda rehberlik yapacak.

77. Emmy Ödülleri’nin adayları belli oldu

77. Emmy Ödülleri’nin adayları belli oldu

Sabancı Gençlik Seferberliği, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 3 ödül kazandı

Sabancı Gençlik Seferberliği, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 3 ödül kazandı

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Eskişehir elektrik kesintisi 9 Temmuz 2025 || Eskişehir’de elektrikler ne zaman, saat kaçta gelecek?

Eskişehir’de 9 Temmuz 2025 Çarşamba günü planlı elektrik kesintileri, şehir genelinde birçok mahalle ve ilçeyi etkiliyor. Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (OEDAŞ) tarafından yapılan açıklamaya göre, bakım, onarım ve altyapı çalışmaları nedeniyle gerçekleştirilecek kesintiler, sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar sürecek. Vatandaşlar, “Eskişehir’de elektrikler ne zaman, saat kaçta gelecek?” sorusuna yanıt ararken, OEDAŞ’ın resmi internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanan kesinti programı yoğun ilgi görüyor.