CHP’li Özgür Karabat’tan maden projesine sert tepki



Niksar’ın Yazıcık Belde Halkı, Bentonit Maden Ocağı Projesine Karşı Mücadele Veriyor

Niksar’ın Yazıcık beldesi, planlanan bentonit maden ocağı nedeniyle çevre için verilen büyük mücadeleye ev sahipliği yapıyor. Bölgede tarım, hayvancılık ve su kaynaklarının tehlikeye girdiğini belirten yurttaşlar, yaylada bir araya gelerek maden projesine karşı çıkıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Yazıcık Belediye Başkanı Tuncer Uzunoğlu, CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, çevre dernekleri ve birçok vatandaş eyleme katıldı.

‘Bu Yaylaları Size Yedirmeyeceğiz’

Eylemde konuşan CHP’li Karabat, doğduğu ve büyüdüğü topraklara sahip çıkma kararlılığını ifade ederek, “Bu yaylaları, bu köyü size yedirmeyeceğiz. Ben bu köyün evladı olarak atacağınız her adımın takipçisi olacağım” dedi. Maden ruhsatının kamu yararı gözetilmeden verildiğini savunan Karabat, “Yedi kişi çalışacak diye binlerce ağaç, tarım arazileri, su kaynakları yok edilemez” şeklinde konuştu.

Bölgede yapılan bilimsel çalışmalarda 21 farklı endemik bitki türü tespit edildiğine dikkat çeken Karabat, “Bir tanesinin bile koparılmasının cezası yüz binlerce lira. Devlet bu alana nasıl ruhsat verir? Bu büyük bir çelişkidir” dedi. Karabat ayrıca, projeye dair raporların bilimsel temellere dayanmadığını vurguladı.

‘Bu Mücadele Partiler Üstüdür’

CHP’li Karabat, konuyu AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Bakan Murat Kurum’a ilettiklerini belirtti. Zengin’in de “Bu yaylalar bir kil için yok edilemez” dediğini hatırlatan Karabat, “Bu mücadele partiler üstüdür. Doğa ve gelecek hepimizin ortak mirasıdır” şeklinde konuştu.

MAPEG’e Ruhsat Davası Açıldı

Yazıcık Belediye Başkanı Tuncer Uzunoğlu, yaptığı açıklamada, maden projesinin 40 yıl süreli olduğunu, ÇED izni için 513 hektarlık bir alanın belirlendiğini ve bunun Yeşilırmak Havzası’nı da kapsadığını dile getirdi. Uzunoğlu, “Doğamız, tarımımız, su kaynaklarımız bu projeyle geri dönülmez biçimde tahrip olur” diyerek belediye olarak MAPEG’e ruhsat iptal davası açtıklarını duyurdu.

Uzunoğlu, projenin sahaya dair bilimsel hiçbir veri içermediğini, bölgenin verimsiz gösterilerek yanıltıcı bir ÇED raporu hazırlandığını iddia etti. “Bu proje bir kamu yararı değil, kamu zararıdır. Geçmişimizi, doğamızı, geleceğimizi yok edecek bu maden ocağına izin vermeyeceğiz. Tek bir kazma vurdurmayacağız” şeklinde konuştu.


Related Posts

AKP’li vekiller zeytin katliamı için kavgayı bile göze aldı

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Milletvekili Perihan Koca, AKP Ağrı Milletvekili Ruken Kilerci’nin kendisine fiziki müdahalede bulunduğunu iddia ederek o anları sosyal medyada paylaştı.

Yaz tatili Gençlik ve Spor Bakanlığı tesislerinde “dolu dolu” geçiyor

Gençlik ve Spor Bakanlığına (GSB) bağlı Spor Okulları, Gençlik Kampları ve Gençlik Yaz Kulübü’ne gelen çocuk ve gençler, tatilin keyfini çıkarıyor.

Türkiye Birincisi Onur Tursun’dan Başarı Hikayesi

Onur Tursun, AYT’de tam puan alarak Türkiye birincisi oldu, tıp fakültesi hedefliyor.

Güney Kore’de sel: 14 ölü

Güney Kore’de etkili olan sel nedeniyle 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Güney Kore’de yaklaşık bir haftadır devam eden şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen selde 14 kişi yaşamını yitirdi. Güney Kore Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı …

Gaziantep’te feci kaza: Sürücü hayatını kaybetti

Gaziantep’te takla atıp şarampole devrilen hafif ticari aracın sürücüsü Ali Karkayuluk, hayatını kaybetti.

Rektörlük, yetkisini aştı… Öğrenciye ‘yürüyüş’ soruşturması: Üniversite ihbar etti!

Eskişehir’deki Osmangazi Üniversitesi’nden, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne kadar yapılan “İmamoğlu” yürüyüşünde, bir öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı. Anadolu Üniversitesi’nin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğüne bir yazı göndererek öğrenciyi tespit ettiği ve bunun sonucunda üniversite öğrencisine soruşturma açtığı öğrenildi.