Acil durum & deprem çantasında neler olmalı? (AFAD listesi)

Deprem Sırasında Hayatta Kalmanız İçin Önemli: Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem bölgesinde yaşıyorsanız, her an büyük bir sarsıntının meydana gelebileceği ve sizin ve sevdiklerinizin hayatta kalmasının bir öncelik olduğu aşikardır. Sonucunda siz ve aile bireyleri evi boşaltmak zorunda kalabilirsiniz. Bilmeniz gereken birçok depreme hazırlık önerisi var. Ancak en önemlilerinden biri, yakınınızda ve kullanıma hazır deprem çantası bulundurmaktır. Acil durum malzemeleriyle dolu iyi stoklanmış bir deprem çantası, sizin ve ailenizin deprem sırasında ve sonrasında güvende, emniyette ve daha rahat olmanıza yardımcı olur. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı, neler koymalıyız? Deprem çantası hazırlamak düşündüğünüzden daha kolaydır.

Deprem çantasında olması gereken malzemeler ?

Acil durumlarda ve afetlerden sonra ilk yardım ekiplerinden yardım almak çok önemli olsa da, önceden bazı önlemler almak hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle deprem, sel veya yangın gibi durumlar için evde, işte ve araçta bir acil durum çantası bulundurmak önemlidir. Ülkemizde depremler sıkça yaşandığından özellikle bir deprem çantası kesinlikle hazır tutulmalıdır. Deprem çantası, ilk 72 saati atlatmak için gereken temel malzemeleri içermelidir. Peki, deprem çantasına ne koyulur? Deprem çantasında neler olmalı AFAD listelemiştir. İşte deprem çantasında olması gereken malzemeler:
  1. Su: Her aile üyesine yetecek miktarda
  2. Gıda: Dayanıklı (çabuk bozulmayan), besleyici gıdalar
  3. Hijyen malzemeleri: Sabun, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, ped
  4. Giyecek: İç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun giysiler
  5. İlk yardım çantası
  6. Uyku tulumu, battaniye
  7. Çakı, düdük, ufak makas
  8. Kağıt, kalem
  9. Pilli radyo, el feneri ve yedek pil
  10. Önemli belgelerin fotokopileri

Deprem çantasına en az üç gün boyunca kişi başına yeterli miktarda bozulmayan yiyecek ve en az bir galon su koyulmalıdır. Bu, deprem sonrasında sizin ve ailenizin idare edecek kadar yiyecek ve suya sahip olmasını sağlayacak.

Temel ilk yardım çantasında bandajlar, ağrı kesiciler, makaslar ve diğer gerekli tıbbi malzemeler bulunmalıdır. Bu, ufak yaralanmalar ve hastalıklar için ilk tıbbi bakımı sağlamanıza olanak tanıyacak.

Sabun ve diş macunu gibi kişisel hijyen malzemeleri, taşınabilir tuvalet ve çöp torbaları, akan su yoksa hijyen ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlayacak.

El feneri, yedek piller ve mumlar elektrik kesintileri sırasında ışık sağlayacak.

Depremden sonra otomatik para çekme makineleri (ATM’ler) çalışmayabilir. Nakit paranın yanı sıra sigorta bilgileri ve elektrik kesintileri veya diğer acil durumlar için hazırlıklı olmak üzere acil durum irtibat bilgileri listesi gibi önemli kişisel belgelerin kopyalarını da yanınızda bulundurun.

Pille çalışan radyo, yedek piller veya güneş enerjili şarj cihazı, geleneksel telefon ve internet hizmetinin kesilmesi durumunda bilgi sahibi olmanızı ve başkalarıyla iletişim kurmanızı sağlar. Ayrıca, bir düdük bulundurmak, deprem nedeniyle oluşan enkaz altında kalırsanız yardım çağırmanızı sağlayacak.

Evcil hayvanlarınız için mama, su ve gerekli ilaçları deprem çantasına eklemeniz, acil durumda dostlarınıza bakabilmenizi sağlayacak.

Sağlam bir çadır, taşınabilir kamp ocağı ve yakıt, battaniyeler ve sıcak giysiler, evinizi boşaltmak zorunda kalmanız veya evinizin yaşanmaz hale gelmesi durumunda sıcak ve kuru kalmanızı sağlayacak.

Ev deprem çantasında bulunan eşyaların çoğunu arabanızda da bulundurmalısınız. Arabanızdaki acil durum çantasında battaniyeler, yedek piller, cep telefonu araç şarj cihazları, bozulmayan yiyecekler, haritalar ve bol miktarda su ve su arıtma tabletler bulunduğundan emin olun.

Deprem öncesinde hazırlık yapmak, güvenliğinizi ve sağlığınızı sağlamada önemli bir adımdır. Acil durum çantası hazırlayarak, bir sonraki büyük depreme hazırlıklı olabilirsiniz. Yiyecek, su, barınak, iletişim araçları, hijyen ve temizlik malzemeleri, önemli belgeler ve evcil hayvanlarınız için malzemeler eklemeyi unutmayın.

Related Posts

Apple 2026’nın ilk yarısında yeni ürünlerle geliyor

Teknoloji devi Apple, 2026 yılının ilk yarısında bir dizi yeni ürün güncellemesini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Tüp bebekte yapay zeka dönemi!

Tüp bebek (IVF) tedavisinde devrim niteliğinde bir dönem başladı. Embriyo seçiminde geleneksel yöntemleri geride bırakan bu yenilikçi yaklaşım, başarı oranlarını önemli ölçüde artırdı. Yapay zeka algoritmaları ve gelişmiş görüntüleme sistemleri …

Elon Musk Avrupa’da yarışı kaybediyor

Tesla’nın Avrupa’daki satışları beşinci ay da geriledi, rakipleri güçleniyor.