AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

Turizm Bakanlığı, Belgesiz Otelleri Mühürlemeye Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen turizm işletme belgesi bulunmayan otelleri mühürlemeye devam ediyor. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tesis kapatıldı, tatilciler mağdur oldu, sektör temsilcileri tepki gösterdi.

Kurban Bayramı ve yaz tatili öncesinde Türkiye genelinde 4 binin üzerinde otel, turizm işletme belgesi bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu belge zorunluluğu nedeniyle tatil planı yapan binlerce kişi mağdur olurken, turizm sektörü ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.

2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Belediyeden ruhsatı olan ancak bakanlık onayı bulunmayan işletmeler kapatılmaya başlandı. Ancak belge verme sürecinde yaşanan tıkanıklık, başvuru yapan çok sayıda otelin sezonu kaçırmasına yol açtı.

BirGün’ün aktardığına göre, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, yaşanan kaosu “Masa başında alınan yanlış kararların sonucu” olarak değerlendirerek, mühürlenen binlerce otelin büyük kısmının sezona giremeyeceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, 2024 yılının Ekim ayında bu uygulamayı “teşebbüs özgürlüğüne aykırı” bularak iptal etmişti. Kararla birlikte yasal düzenleme için bakanlığa 9 ay süre verilmişti. Ancak sürenin dolmamasına rağmen mühürlemelerin devam etmesi tepkilere neden oldu.

Turizm alanında yatırım danışmanı ve avukat Abide Gülel Saral, yaşananları “her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek” sözleriyle özetledi. Saral, müvekkili bir tesis için yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirterek, benzer durumdaki oteller için yargı yolunun açık olduğunu ancak küçük işletmelerin bu süreci takip etmekte zorlandığını ifade etti.

Related Posts

Emeklilerin nüfus içindeki payı artarken yoksullaşma arttı pastadaki payı düştü: Emekli sefalete mahkûm

DİSK-AR’ın araştırmasına göre ortalama emekli aylığı 2003’te asgari ücretin yüzde 36 üzerinde iken bugün yüzde 22 altına geriledi. Milli gelirdeki payı yüzde 46.4’ten yüzde 29’a düştü.

Serbest bölgelerin 6 aylık ticaret hacmi 13,8 milyar dolara ulaştı

Türkiye’deki 19 serbest bölgede yılın ilk yarısında toplam 13 milyar 823 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirildi. En büyük payı 6,2 milyar dolarla yurt dışına yapılan satışlar aldı.

Yumurta ihracatına izin şartı getirildi

Ticaret Bakanlığınca yumurta arzında sıkıntı yaşanmaması amacıyla çeşitli kararlar alındı.

Borsa yüzleri güldürdü: Fırtına gibi esti

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü güldü. BIST 100 endeksi, günü 164,5 puanlık artışla 10.331,31 seviyesinden kapatarak güçlü bir yükseliş sergiledi. Gün içinde en düşük 10.266, en yüksek 10.365 puan seviyeleri görüldü. Güne yüzde 0,97’lik …

Tavuk yumurtalarının ihracatı kayda bağlandı

İhracı kayda bağlı ürünler listesine “tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)” da dahil edildi.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …