Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad Lübnan’dan BAE’ye geçti

Suriye Devrik Lideri Beşar Esad’ın Amcası Rıfat Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ne Geçti

Lübnan medyasının haberine göre, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı gerçekleştirenlerin komutanı Rıfat Esad, Lübnan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçiş yaptı.

El-Cedid televizyon kanalının raporunda, Rıfat Esad’ın Beyrut’tan çıkış yaparken kullandığı pasaportun fotoğraflarına yer verildi.

Özel Jetle Dubai’ye Gitti

Rıfat Esad’ın 24 Aralık’ta beraberinde 2 kişiyle Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan özel bir jetle Dubai’ye seyahat ettiği belirtildi.

Lübnan güvenlik güçleri, Suriye’deki katliamlarla tanınan Mahir Esad’ın komutasındaki 4. Tümen’den, el-Kureydi ailesine mensup eski bir subayı 170 bin dolar karşılığında gözaltına aldı.

Rapor, Şam’dan Lübnan’ın Suriye sınırındaki Hılve beldesine ve ardından başkent Beyrut’a uzanan bir kaçakçılık hattının varlığına da dikkat çekti.

Rıfat Esad’ın torunu ve gelininin sahte pasaportla Lübnan’dan çıkmaya çalıştığı için Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Beşar Esad’ın amcası olan Rıfat Esad, Hafız Esad’ın yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Özellikle 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar sebebiyle uluslararası mahkemelerce suçlanan Rıfat Esad hakkında ciddi iddialar bulunuyor.

Yolsuzluk Suçlamalarıyla Mahkum Edildi

Fransa’da 2021 yılında yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımı suçlarından mahkum edilen Rıfat Esad, 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suriye basınında çıkan haberlere göre, 2021’de Beşar Esad’ın af ilan etmesinin ardından amcası Rıfat Esad’ın Şam’a döndüğü belirtilmişti.

Hama Katliamı Sorumlusu

1982 yılında, o dönemde Suriye lideri olan Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad’ın komutasındaki özel kuvvetler, Hama ilindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla 2 Şubat’ta başlayan süreçte şehri kuşatarak havadan bombardıman düzenlemiş ve on binlerce insanı topçu atışları ve toplu infazlarla katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihleri arasında en az 30 bin sivil hayatını kaybederken, en az 17 bin sivilin akıbeti hala bilinmemekte.

Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldüğü düşünülen ve haber alınamayan kişilerin aileleri, sevdiklerinin katledildiğinden endişe ediyor.

Raporlara göre, rejim güçlerinin gerçekleştirdiği havadan ve karadan saldırılar sonucunda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi mahalleler ağır şekilde zarar gördü. Kent merkezinin ise üçte biri tamamen yıkıldı.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve birçok tarihi yapı da hasar gördü.

Related Posts

Ankara’da fabrikada gaz sızıntısı: İki kişi öldü, yaralılar var

Ankara’da bir fabrikada meydana gelen gaz sızıntısında iki kişi yaşamını yitirdi.

Saraçhane eylemlerine katılan gençler yeniden hakim karşısında

Saraçhane eylemlerine katılan gençler bugün saat 10.00’da hakim karşısına çıkacak.

Arnavutköy’de depo yangını

İstanbul’da Arnavutköy ilçesindeki bir lojistik deposunda çıkan yangına müdahale devam ediyor.

e-Nabız’da milyonlarca kişiyi etkileyecek değişim: İlaç alma sistemi sil baştan

Sağlık Bakanlığı’nın dijital sağlık platformu e-Nabız’a, yeni güncelleme ile ‘Biyometrik Giriş’, ‘Karekod’ uygulaması ile ilaç satın alma gibi birçok yeni özellik getirildi. e-Nabız’da kullanıcı sayısı da 78,5 milyona ulaştı.

Hamaney: İran dayatılan savaşa karşı nasıl dimdik durduysa dayatılan bir barışa karşı da dimdik duracaktır

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamaney, bugün öğle saatlerinde yayımladığı televizyon mesajında, Siyonist düşmanın son derece ahmakça ve haince saldırısına karşı İran halkının vakur, cesur ve bilinçli tutumunu överek bunun milletin olgunluğu …

Avustralya, Rusya’nın ‘gölge filo’ gemilerini yaptırım listesine aldı

Avustralya hükümeti, Rusya’nın “gölge filosunda” yer alan 60 gemiye yaptırım uygulama kararı aldı.