Colorado Üniversitesi Araştırmasına Göre Son Buzul Çağı’ndaki Hızlı Buzul Erimesi İklim Değişikliğine Yol Açtı
Colorado Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong liderliğinde yürütülen bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda yaşanan hızlı buzul erimesinin, kısa süreli ancak etkili bir iklim değişikliğine sebep olduğunu ortaya koydu.
Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40’a kadar arttığı belirlendi. Eriyen buzulların Dünya kabuğunu hem dikey hem de yatay olarak etkilediği ifade edildi. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden oldu.
Modelleme verilerine dayalı yapılan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerin belirgin şekilde arttığı tespit edildi. Araştırmacılar, geçmiş buzul erimeleri ile ilişkilendirilen artışların, günümüzde Grönland’daki buzul erimeleriyle benzer etkilere sahip olabileceğine dikkat çekti.
Araştırmanın başyazarı olan Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin gözlemlenmesi için yüzyılların gerekebileceğini” ifade etti.