Çevre Bakanlığı askeri arazilere çökerken İBB 16 davayla direniyor

İktidarın Talanına Karşı Belediyelerin Direnişi Sürüyor

Ali Can POLAT

İktidarın muhalif belediyelere yönelik tehditleri devam ederken, bu belediyelerin iktidarın talanına karşı direnişi de sürüyor. Son günlerde askeri alanların imara açılarak yandaş şirketlere peşkeş çekilmesine karşı direnişler gündemde. ‘Darbe’ bahanesiyle 15 Temmuz 2016’dan sonra boşaltılan askeri alanlar sonra da ‘kentsel dönüşüm’ bahanesiyle ranta açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bu talanlara karşı davaları sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yollarla talanı sürdürmek için özel çaba harcadığını söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, SÖZCÜ’ye yaptığı değerlendirmede, 15 bin 300 hektarlık askeri alanın 7 bin 39 hektarının imara açıldığını ve bu alanın yüzde 85’ine lüks konut yapıldığını söyledi. Başakşehir’deki Ahmet Öztürk Kışlası örneğini veren Akgün, bu bölgeye 350 bin nüfusluk imar planı yapıldığını, Bakanlık ve müteahhit firmaların burada konut yapıp çekileceğini oranın altyapı yükünün belediyeye yükleneceğini söyledi.

İBB, Askeri Alanların Talanına Karşı Direnişini Sürdürüyor

YENİ YOLLAR DENİYORLAR

İBB’nin askeri alanların talanına karşı 16 dava açtığını söyleyen Akgün, “Bu davalar toplam 30 milyon metrekareyi kapsıyor. Davaların 3’ü olumsuz sonuçlandı, istinaf süreci devam ediyor. 1’inde yürütmeyi durdurma kararı çıktı diğer 12’si devam ediyor. Burada sorun şu ki biz, bir imar planı için dava açıp yürütmeyi durdurma kararı alıyoruz. Ertesi gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı alan için farklı bir imar planı çıkararak mevcut inşaatın devam etmesini sağlıyor” diye konuştu. 2009 yılında İstanbul’da 15 bin 300 hektarlık askeri alan olduğunu hatırlatan Akgün, 2023 itibarıyla bu alanların yüzde 46’sının (7 bin 39 hektar) imara açıldığını ve bu alanın yüzde 96’sına konut yapıldığını söyledi.

Yüzde 49’u konut olacak

– Yaklaşık 12 milyon 491 bin metrekarelik alanı kapsayacak olan Başakşehir’deki Ahmet Öztürk Kışlası’nın imar planına göre, alanın yüzde 49.52’sine denk gelen 6 milyon 186 bin metrekarelik bölümü konut için ayrılmış durumda. Proje’de Esenler ve Başakşehir Belediye’lerine ait iki alan bulunuyor. İBB, iki bölüme yapılacak inşaatların nüfus yoğunluğu getireceğini belirterek itiraz davası açtı. Belediyenin itiraz dilekçesinde “Bu büyükteki planlama alanının kentsel ve bölgesel dinamikleri oldukça değiştireceği öngörülmekte olup, bu büyüklükteki bir alanın, kent ölçeğinde üst ölçekte yapılan bütüncül planlama ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.

Yüzde 85’i lükse ayrıldı

– “Rezerv alan kılıfıyla sözde kentsel dönüşüm için yapılan bu konutların yüzde 85’i de lüks konut” diyen Akgün şunları söyledi: “Bakın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başakşehir’deki Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’nda 350 bin yeni nüfus yaratacak bir imar planı yaptı. Plan raporlarında tek cümle bile ‘Kentsel Dönüşüm’den bahsedilmiyor. 1.250 hektar alana tek seferde imar planı yapılıyor. Yapı stoğu yenilenmiyor. Rezerv alan kentsel dönüşüm için yapılmalıyken şu an sadece ekonomik çıkar için kullanıyor. Bakanlık ve müteahhit firmaların burada konut yapıp çekilecek ve altyapı yükü belediyeye ve İstanbulluya yüklenecek.”

Related Posts

Araç fiyatlarında ani artış, son 10 yılın en yükseği! Alıcılar paniğe kapılıp akın etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 25’lik oto-tarifeleri, ABD’de sıfır araç fiyatlarının nisan ayında yüzde 2,5 oranında artmasına neden oldu. Bu artış, son 10 yılda pandemideki 2,7’lik yükselişten sonra en keskin fiyat artışı olarak kaydedildi. Cox …

Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat açıklaması! Kocaeli ilk sırayı aldı

Ticaret Bakanlığı’nın son verilerine göre, 2025’inn Ocak-Nisan döneminde Türkiye genelinde 17 şehir 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirirken, 45 ilde ihracat arttı. Nisan ayında İstanbul 4,15 milyar dolarla en fazla ihracat yapan il …

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

Asgari ücrete zam: Ünlü ekonomist ‘hesap kitap başladı’ diyerek açıkladı

Aylık enflasyon rakamlarının il 4 ay için açıklanmasının ardından milyonlarca memur ve emekli Temmuz ayında alacakları ara zammı beklemeye geçti. Enflasyon farkının açıklanan rakamlarla yavaş yavaş ortaya çıkmasının ardından asgari ücretli de “Ara …

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …