Çocuk Diş Hekimliği Kliniği’nden Uzm. Dt. Yeşim Sağır, diş renklenmelerinin çocuklarda toplumsal ve ruhsal meselelere yol açarak özgüven kayıplarına sebep olabileceğini belirterek ihtarlarda bulundu.
“KÖTÜ AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Diş renklenmelerinin, çocuklarda toplumsal ve ruhsal problemlere yol açarak özgüven kayıplarına sebep olabileceğine dikkat çeken Dt. Yeşim Sağır, “Çocuklarda dış kaynaklı diş renklenmeleri hem süt hem de daimi dişlerde görülebilmektedir. Dış kaynaklı renklenmelerin etiyolojisinde kötu¨ ağız hijyeni, demir preparatlarının kullanımı ve kromojenik bakteriler yer almaktadır. Kromojenik bakteriler, çocuklarda diş yüzeyinde siyah/ kahverengi, yeşil, turuncu yahut mavi üzere renklenmeler oluşturabilmektedir” dedi.
“GENELLİKLE SÜT DİŞLERİNDE GÖRÜLÜR”
Ebeveynlerin çocuk diş tabiplerine en çok başvurduğu renklenmelerin çoklukla süt dişlerinde görülen siyah renklenmelerden olduğunu söyleyen Yeşim Sağır, “Bu renklenmelere yol açan kromojenik bakterilerin birçoğu demir varlığında büyüdüğü için, demir preparatı kullanan çocuklarda renklenme mümkünlüğü artmaktadır. Bu ilaçların kullanımı sonrası, demire gereksinim duyan kromojenik bakterilerin kolonizasyonunu azaltabilmek için, ağzın su ile çalkalatılması ve diş yüzeylerinin temizlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Çocuklardaki dış kaynaklı diş renklenmelerinin tedavileri için ekseriyetle polisaj süreci kâfi olduğunu vurgulayan Sağır, şunları söyledi:
“Polisaj süreci fırça ve pat yardımı ile yapılmaktadır ve çocuklar hiçbir formda ağrı hissetmemektedir. Vakit zaman çürük imgesi ile karıştırılabilen diş renklenmelerin sebebinin belirlenmesi, tedavisi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda en kısa vakitte bir çocuk diş hekimliği uzmanına danışılması gerekmektedir.”