En sevdiğiniz renk olabilir ama gerçekte yok: Tamamen zihninizin bir ürünü

Morun Gizemi: Beyninizin Oluşturduğu Renk Yanılsaması

İnsan gözü, genellikle kırmızıdan maviye uzanan görünür ışık spektrumundaki renkleri algılar. Ancak ilginç bir şekilde, bu spektrumda aslında yer almayan bir renk var: mor. Mor, kırmızı ve mavi dalga boylarının birleşmesiyle oluşur ve teknik olarak gerçekte var olmamalıdır.

PEKİ, MOR NASIL GÖRÜNÜYOR?

Beynimiz, kırmızı ve maviyi birleştirerek spektrumu bir çember gibi büküyor ve aralarındaki boşluğu mor renk olarak dolduruyor. Sonuç olarak, gerçekte var olmayan ama gözle görülebilen bir renk olan mor ortaya çıkıyor…

MOR, ASLINDA BEYNİN BİR YORUMU

Gözümüzde bulunan kon hücreleri, farklı dalga boylarındaki ışığı algılarlar: S-konları (kısa dalga boyları için mavi tonlar), M-konları (orta dalga boyları için yeşil tonlar) ve L-konları (uzun dalga boyları için kırmızı tonlar). Bu hücrelerin bir araya gelmesi sayesinde milyonlarca farklı rengi ayırt edebiliriz. Ancak morun oluşması için gereken kırmızı ve mavi, uzak uçlarda olduğu için kon hücreleri tek başına bunu algılayamaz. Beyin, bu uyumsuzluğu mor gibi görünen bir ara renk ile çözer.

MORUN ANLAMI: KRALİYET VE MİSTİSİZM

Mor, fiziksel olarak var olmayan ama beyin tarafından yaratılan bir renk yanılsamasıdır. Yine de, bu hayali renge tarihsel olarak büyük anlamlar yüklenmiştir. Kraliyet, asalet, güç, lüks, gizem ve büyü gibi kavramlar, mor renkle sık sık ilişkilendirilmiştir…

Related Posts

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir