Türkiye’nin üstünde bulunduğu fay hatları sebebiyle her an büyük bir depremle karşı karşıya kalma olasılığımız bulunuyor. Dün gece yaşanan 6.1 büyüklüğündeki Düzce depreminin de getirisiyle, Türkiye’deki fay hatlarının nerede olduğu ve nerelerden geçtiği merak ediliyor. Peki fay hattı nedir? Fay hattı ne işe yarar? Türkiye’de kaç tane fay hattı var? En tehlikeli fay hattı nerede? İşte detaylar…
Fay Hattı Nedir, Ne İşe Yarar?

İki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünmesi sonrası zıt yönlerde hareket etmeleri ile meydana gelen yapılara fay ya da kırık denir. Bu kırıkların uzunlukları boyunca tabakalar iki ayrı blok şeklinde yer değiştirmektedir. Buradaki kırık terimi ile çatlak farklı şeylerdir.
Bir diğer tanımla, yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilme ve sıkışmalar, bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikimi yapar. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar ve hareket meydana getirir. Bu hareketli kısımlara fay, fayın bulunduğu yerlere fay hattı denir.
En Tehlikeli Fay Hattı Nerede?

Türkiye’de yer alan en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı’dır.
Türkiye’de Kaç Tane Fay Hattı Var?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.