Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, Ukrayna konusunda “Türkiye ile iş birliği yapmaktan çok memnun oluruz zira bu, mutlaka çok kıymetli.” dedi.
Fransa’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, Fransa ve Türkiye ortasında son yıllarda ikili bağlantılar “biraz gergin” olsa da bağlantılarda düzelme olduğunu ve iş birliğinin yine başladığını belirterek Ukrayna konusunda “Türkiye ile iş birliği yapmaktan çok keyifli oluruz zira bu, muhakkak çok kıymetli.” dedi.
Fransa, BM Güvenlik Kurulu eylül ayı periyot başkanlığını devraldı.
Güvenlik Kurulu başkanlığı birebir vakitte eylül ayında dünya önderlerini bir ortaya getiren BM Genel Konseyi görüşmelerinin yapılacağı periyoda denk gelen Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi de Riviere, AA muhabirinin gündeme ait sorularını yanıtladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu yıl 77’ncisi düzenlenecek BM Genel Konseyi Görüşmeleri’ne katılmasının beklendiğini söyleyen de Riviere, BM Güvenlik Kurulu devir başkanlıkları sırasında ise 22 Eylül’de Dışişleri Bakanları seviyesinde Ukrayna-Rusya Savaşı’nı görüşeceklerini belirtti.
‘KORKARIM SAVAŞ DEVAM EDECEK’
Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili değerlendirmede bulunan Fransız Büyükelçi de Riviere, şunları söyledi:
“Korkarım savaş bir mühlet daha devam edecek. Yakın vakitte ateşkese varılacağını sanmıyorum. Dürüst olmak gerekirse Ukrayna’nın kaybettiği toprakları geri alabileceğinden şüpheliyim. Rusya’nın ilerlemesini önlemeye çalışıyorlar. Rusları, Donbas’tan ve Kırım’dan çıkarabileceklerini sanmıyorum. Bu, gerçekçi değil. Bekleyip göreceğiz.”
“TÜRKİYE’NİN UĞRAŞLARINDAN EPEYCE MEMNUNUZ”
Ukrayna’ya takviye vermeye devam edeceklerini ve Ukrayna’nın Rusya ile müzakerelerde uygun bir pozisyonda olmasını istediklerini belirten de Riviere, Türkiye’nin arabuluculuk gayretlerine ait ise şu değerlendirmede bulundu:
“Tüm eforları memnuniyetle karşılıyoruz. Bu savaşı sona erdirmeliyiz, ne kadar erken o kadar âlâ. Milletlerarası hukuka, BM kontratına hürmet duyulması gerekiyor. Rusya’nın aksiyonlarından sonra dürüst olalım bu biraz güç olacak. Türkiye’nin eforlarından epeyce mutluyuz, barış görüşmeleri için başlarda yürütülen gayretler başarılı olmasa da zira taraflar o noktada değildi. Bir taraftan Ruslar müzakerelere hazır olduğunu söylese de Ukrayna’nın büsbütün teslim olmasını istiyorlardı ve bu da Ukrayna için kabul edilemezdi. Öbür taraftan Ukrayna müzakereye başlasa da daha sonra Rusya’ya karşı atak yapabileceğini fark etti. Önümüzdeki haftalarda barış görüşmeleri gündemde olmayabilir lakin gelecek aylarda olmasını umut ediyorum ve Türkiye’nin uğraşları bu noktada kritik olacak. Türkiye, Karadeniz’de komşu, NATO üyesi, uğraşları çok yararlı ve biz de bu durumdan mutluyuz. Fransa da hususla ilgileniyor. Cumhurbaşkanı Macron da iki başkanlarla irtibat kuruyor ve denemeye devam edecek.”
Ukrayna, Rusya, BM ve Türkiye’nin 22 Temmuz’da İstanbul’da imzaladığı tahıl muahedesi için de “oldukça pozitif” değerlendirmesinde bulunan de Riviere, “(BM Genel Sekreteri Antonio) Guterres’e, (BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü) Martin Griffiths’e ve konut sahipliği, arabuluculuğu için Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, (Dışişleri Bakanı Mevlüt) Çavuşoğlu ve Türk ordusuna teşekkür etmemiz gerek.” dedi.
‘UKRAYNA KONUSUNDA TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ’
2015’te İran ile yapılan nükleer görüşmeler sırasında Fransa’nın baş müzakerecisi vazifesinde bulunan de Riviere, eski ABD Lideri Donald Trump idaresinin nükleer muahededen çekilmesinin akabinde Joe Biden idaresinin şu an Viyana’da Tahran ile yaptığı müzakerelere ait şu değerlendirmede bulundu:
“Son 6 aydır (müzakerelerdeki) problemlerden biri İran İhtilal Muhafızları Ordusu’nun (ABD’nin) terör listesinden kaldırılmasıydı. Bu görüş ayrılığının tahliline yönelik birtakım fikirler vardı. Muahedeye varılmasını umuyorum zira İran’dan nükleer tehdit büyük ve bu dünyanın güvenliği için mutlaka kaide. Kapsamlı Ortak Aksiyon Planı (JCPOA) bir başarıydı. Bu muahedeyi eleştirenler muhtemelen mutabakatın içeriği hakkında hiçbir bilgiye sahip değil ve gerçekleri görmezden geliyor.”
Nükleer mutabakatın akabinde İran ile balistik füze programının, bölgedeki istikrarsızlık ve öbür bahislerin da başka ayrı görüşülebileceğini tabir eden de Riviere, “Nükleer muahedeye geri döndüğümüzde öteki sıkıntıları çözme konusunda daha yeterli bir pozisyonda olacağız.” dedi.
İran ile nükleer mutabakata varılırsa İran petrolü ve gazının Rusya’ya alternatif olup olamayacağı ve global piyasalara tesirine ait de Riviere, şunları söyledi:
“Anlaşmaya varılırsa ve muahede tam manasıyla uygulanırsa bu ABD yaptırımlarının kalkacağı manasına geliyor. 2015’te olduğu üzere ve İran ham petrol ve gaz ihracatı yapabilir ve piyasalarda istikrara katkıda bulunabilir ve umarım o denli olur. Şu an biz Cezayir ve Venezuela üzere seçeneklere bakıyoruz lakin muahede olursa da İran piyasalara geri dönebilir ve doğal bunun da Rusya ile yönetilmesi gerekiyor. ”
Ukrayna savaşı yüzünden Rusya ile yaşanan güç krizinde Fransa’nın, Almanya’ya göre daha âlâ yerde olduğunu söyleyen de Riviere, “Ama gaza, güce muhtaçlığımız var. Fransa ve Batı Avrupa yıl sonunda güç durumda kalabilir. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Macron birkaç gün evvel Cezayir’e gitti.” diye konuştu.
De Riviere, güç konusuna pragmatik bakılması ve bu hususun siyasallaştırılmaması gerektiğini kelamlarına ekledi. (AA)