Gezegenlerin nasıl doğduğunu keşfedebiliriz: Astronomlar, doğan bir yıldızın şekillenişini kaydetti

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrene dair eşsiz görüntüler sunmaya devam ediyor. Son olarak, HH30 protostarının büyüleyici bir görüntüsü yakalandı. Bu cisim ilk olarak Hubble Uzay Teleskobu tarafından fark edildi fakat JWST’nin ileri düzey teknolojisi sayesinde HH30 daha önce hiç görülmemiş detaylarla incelendi. HH30, Boğa takımyıldızında, dünyadan yaklaşık 450 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Kararmış moleküler bulut LDN1551’in içinde gizlenmiş bu sistem, yoğun bir gaz ve toz diskiyle çevrelenmiş yeni doğan bir yıldızı barındırıyor.

HH30, Herbig-Haro nesnesi olarak sınıflandırılan parlak bir nebula. Bu tür nebulalar, yeni yıldızlardan çıkan hızlı iyonize gaz jetlerinin, çevresindeki yıldızlararası maddeyle çarpışması sonucu oluşur. JWST’nin güçlü kızılötesi algılayıcıları, HH30’un yapısını ayrıntılı bir şekilde analiz etmeye olanak tanıdı. Görüntüler, protostardan dış fırlayan gaz ve tozdan oluşan koni şeklindeki çıkış akışını ve çok dar bir jet akımını gösteriyor.

GEZEGEN VE YILDIZLARIN OLUŞUMUNU ANLAMAYA KATKI SAĞLAYABİLİR

JWST’nin hassas ekipmanları sayesinde, protostardaki toz taneciklerinin hareketleri takip edilebildi. JWST, HH30’un yapısındaki fırlayan gaz ve toz akışının dinamiklerini ortaya çıkarırken, ALMA teleskobu ise sistemdeki toz taneciklerinin farklı boyutlarda nasıl dağıldığını belirledi. Bulgular, daha büyük toz taneciklerinin disk içinde hareket ederek ince bir tabaka oluşturduğunu ortaya koydu. Bu sürecin, gezegen oluşumunun kritik bir aşaması olduğu düşünülüyor. Toz tanecikleri bir araya gelerek daha büyük kayaçları ve nihayetinde gezegenleri oluşturuyor.

Yapılan incelemeler, HH30’un merkezinden çıkan dar ve hızlı bir jetin varlığını gösterdi. Bu jetin etrafında daha geniş, koni şeklinde bir gaz akışı bulunuyor. Söz konusu gözlemler, sadece HH30’un oluşumu hakkında değil, aynı zamanda güneş sisteminin ve diğer gezegen sistemlerinin doğumu hakkında da kritik bilgiler sunuyor. JWST ve diğer teleskoplarla gerçekleştirilen bu detaylı gözlemler, yıldız ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamaya önemli katkı sağlıyor.

Related Posts

İklim gizemini anlamak için milyonlarca yıllık buzulu eritecekler

Bilim insanları, eski bir buzulu eriterek Dünya’nın buzul-buzul arası döngülerinde açıklanamayan değişimi hakkında ipuçları elde etmeye çalışacak.

WhatsApp’ta yeni dönem: Tek tıkla özetleyecek

WhatsApp yeni özellik için düğmeye bastı. Uygulamayı kolaylaştırması beklenen özellik yapay zeka destekli olarak çalışacak.

Apple 2026’nın ilk yarısında yeni ürünlerle geliyor

Teknoloji devi Apple, 2026 yılının ilk yarısında bir dizi yeni ürün güncellemesini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.