İklim krizi cebi de vuracak! Gelirler yüzde 40 düşebilir

Environmental Research Letters adlı dergide yayımlanan çalışmada, daha önce iklim politikalarına yön vermek için kullanılan ekonomik modellerin, küresel ısınmanın yaratacağı ekonomik etkileri sistematik biçimde hafife aldığı belirtildi. 2°C’lik bir artışta bile kişi başı gelirde yüzde 16’lık bir düşüş yaşanabileceği ifade edildi. Bu oran daha önce tüzde 1,4 olarak hesaplanmıştı.

Araştırmanın baş yazarı, Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden Dr. Timothy Neal, “4°C’lik ısınma, gezegen için yıkıcı olarak görülüyor ve bu durumda ortalama bir kişi yüzde 40 daha yoksul hale gelebilir” dedi. Geliştirilmiş modeller kullanılmadan yapılan hesaplamalarda bu kayıp yalnızca yüzde 11 olarak tahmin ediliyordu.

Araştırmacılar, mevcut modellerin çoğunun yalnızca yerel hava koşullarındaki değişiklikleri dikkate aldığını, ancak kuraklık veya sel gibi aşırı hava olaylarının küresel tedarik zincirlerine olan etkilerini göz ardı ettiğini vurguladı.

Prof. Andy Pitman, “Asıl etki ortalama sıcaklıklarda değil, aşırılıklarda ortaya çıkıyor. Aşırı hava olaylarının ekonomik sistem üzerindeki etkisini dikkate alan modeller geliştirmek acil bir ihtiyaç” dedi.

Bazı ekonomistler, Kanada, Rusya ve Kuzey Avrupa gibi soğuk bölgelerde sıcaklığın artmasının ekonomik fayda sağlayabileceğini öne sürse de, araştırmacılar küresel ekonomilerin ticaretle birbirine bağlı olduğunu ve bu nedenle tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Prof. Frank Jotzo ise, daha önceki modellerin iklim değişikliği nedeniyle tarım gibi bir faaliyet bir bölgede sürdürülemez hale gelse bile başka bir yerde artan üretimin bunu telafi edeceğini varsaydığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ocak ayında yayımlanan başka bir raporda ise iklim değişikliğine dair ekonomik risk değerlendirmelerinin; uç olaylar, göç, deniz seviyesi yükselmesi, sağlık etkileri ve jeopolitik riskler gibi gerçek dünya etkilerini yeterince hesaba katmadığı ifade edilmişti.

Mark Lawrence gibi finans kökenli iklim risk araştırmacıları da yeni çalışmanın sonuçlarını “güvenilir” olarak değerlendirirken, “Gerçek etki bundan daha da büyük olabilir” uyarısında bulundu. Lawrence’a göre bu kopukluk nedeniyle, acil iklim eyleminin ekonomik faydaları da ciddi şekilde küçümseniyor.

Related Posts

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …