İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Cumhurbaşkanı’nın İmzasıyla Yeni Mısır İthalatı Kararı Yayınlandı

Dün Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla “mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni karara göre, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar sıfır gümrük vergisiyle 1 milyon ton mısır ithal edilebilecek. Bu karar, sıfır gümrük vergisi uygulanacak olan miktarı yüzde 130’a kadar artırmaktadır.

Yayımlanan karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi ve 1 milyon tonun üzerinde yapılan ithalatlarda mevcut gümrük vergisi oranları uygulanmaya devam edecek.

Daha önce mart ayında, 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere 1 milyon ton mısır için yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştı. Ayrıca 10 Ekim 2024’te de 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere 10 bin ton mısır için tarife kontenjanı kararı alınmıştı.

CHP’den Eleştiri: İthalata Dayalı Karar

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 1 Mayıs’ta yapılan kararı eleştirerek “emeğin değil, ithalatın kutlandığını” belirtti. Adem, şunları ifade etti:

“Bugün (dün) 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü. Ama iktidar yine emeğin değil, ithalatın yanında durdu. 1 Mayıs öncesinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 1 milyon ton mısır ithalatının önü sonuna kadar açıldı. Gümrük vergisi sıfırlandı. Bu karar, çiftçimizi yok saymak, üreticimizi görmezden gelmektir. Bu karar, alın terine, emeğe sırt çevirmektir. 1 Mayıs arifesinde alınan bu karar, iktidarın emeğe verdiği değeri açıkça göstermektedir. Yani bu iktidar, emekçiye değil, ithalat lobilerine bayram ettirdi.”

Related Posts

Euro Bölgesi’nde işsizlik martta değişmedi

Euro Bölgesi’nde işsizlik mart ayında işsizlik rakamları açıklandı. Buna göre Euro Bölgesi’nde işsizlik yüzde 6,2 seviyesini korudu.

TEPAV verileri açıklandı: Gıda fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor!

Nisan 2025 döneminde, gıda fiyatlarında önemli dalgalanmalar yaşandı. Taze meyve ve sebze fiyatları arasında belirgin düşüşler ve artışlar görülürken, bazı temel ürünlerde fiyat artışları dikkat çekti. Gıda enflasyonu, farklı endeksler arasında da farklı seviyelerde ölçülmeye devam ediyor.

S&P Global beklentilerini revize etti: Dolar/TL için çarpıcı yıl sonu tahmini!

Küresel ekonomideki belirsizliklerin derinleştiğini belirten S&P Global Ratings, Türkiye için büyüme, enflasyon, işsizlik ve dolar/TL kuru tahminlerini güncelledi. Kurum, doların 2025’te ortalama 43 TL olacağını öngörürken, enflasyonun aynı yıl yüzde 33’e ulaşacağını açıkladı.

Gece yarısı sürpriz mevduat faizi kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yatırım fonları ve kısa vadeli TL mevduatları için uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranını 3 ay süreyle uzattı. Uluslararası finans kuruluşları, 19 Mart operasyonlarının ardından ekonomi yönetiminin stopaj oranlarını düşürebileceğini öne sürmüştü.

Bakan Bayraktar: Macaristan’la imzalanan ‘İmtiyaz Anlaşması’ ile sahadaki ortaklığımızı resmileştirdik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile MOL Group arasında 2024’te imzalanan “Ortak Teklif Verme Anlaşması” kapsamında ihale sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Macaristan’ın Buzsak ve Tamasi kara bloklarında hidrokarbon arama hakkı elde etmiş olduk. ‘İmtiyaz Anlaşması’ ile sahadaki ortaklığımızı resmileştirdik.” ifadelerini kullandı.

Ev fiyatları 10 milyon lirayı geçti: İkinci el satışları yükseldi

İnşaat sektöründeki gelişmeler yılın ilk çeyreğinde umut verici bir artış gösterdi. Kentsel dönüşüm projelerinin teşvik edilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılması halinde, konut satışlarının yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor. Uzmanlar, inşaat sektörünün daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir