İnşaatta yeni dönem resmen başladı: Belge şartı

İnşaat Sektöründe Yetki Belgeli Usta Zorunluluğu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat sektöründe önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerine önemli bir sorumluluk yükleniyor. Artık yetki belgesi olmayan ustalar çalıştırılamayacak. Bu düzenleme, 2025 yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

Yetki Belgeli Usta Şartı

Yeni düzenlemeye göre, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların “Yetki Belgeli Yapı Ustası” olması gerekiyor. Müteahhitler ve şantiye şefleri, yetkisiz usta çalıştırdıklarında sorumlu tutulacak. Ayrıca, fenni mesuller de yapıda yetki belgesi olmayan usta çalıştırıldığını tespit etmeleri halinde, durumu ilgili idareye bildirmek zorunda olacak.

Ustalar Kayıt Altında Olacak

Yetki belgeli yapı ustaları, e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmak zorunda olacak ve bu kayıtlar Bakanlık tarafından işletilen Şantiye-M sistemine aktarılacak. Ayrıca, ustaların kayıtlarını 5 yılda bir yenilemeleri gerekecek.

Bakanlık, gerektiğinde bilgi ve belgelerin belirlenen süre içinde Şantiye-M sistemine yüklenmesini isteyebilecek.

Şantiye Şeflerine Yeni Görevler

Şantiye şefleri, 500 metrekareden büyük projelerde çalışan tüm yetki belgeli ustaların işe başlama ve iş bırakma tarihlerini, 7 iş günü içinde Şantiye-M sistemine kaydetmekle sorumlu olacak.

Uygulama Takvimi

Yeni sistemin yürürlük tarihleri projenin büyüklüğüne göre kademeli olarak uygulanacak:

  • 500 – 1.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2025
  • 1.500 – 4.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2028
  • 4.500 m² üzeri projeler: 31 Aralık 2027

Yaptırımlar ve İş Güvenliği

Yeni düzenleme ile denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması bekleniyor. Yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması durumunda, yapı sahipleri ve teknik sorumlular idari yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Böylece, inşaat sektöründe iş güvenliği ve kalitenin artırılması, kayıt dışı iş gücünün azaltılması ve mesleki yeterliliğe sahip ustaların istihdamı teşvik ediliyor.

Related Posts

Dünyada en çok petrol üreten ülke açıklandı: Ne Suudi Arabistan ne de İran, Zirvedeki ülkeye hepsini solladı

Küresel ekonominin can damarı olan ham petrol, ülkelerin jeopolitik gücünde belirleyici rol oynamaya devam ediyor. Uluslararası enerji kuruluşlarının 2025 yılına ilişkin tahminleri, dünya genelinde en çok ham petrol ve kondensat (hafif hidrokarbonlar) üreten ülkeleri ortaya koydu. Verilere göre, ABD zirvedeki yerini korurken Suudi Arabistan ve İran gibi dev üreticileri geride bıraktı.

Bünyan Hamamı 10 Milyon Liraya Yenilendi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Bünyan’daki hamamı 1,5 ayda 10 milyon lira ile modernize etti.

CHP Milletvekili Gürer: Fabrikalar icrada, şirketler konkordatoda

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan iş yeri sayılarına dikkat çekti. Gürer, “Ekonomik sorunların artması yanında üretim tesisleri birer birer icradan satılıyorsa, bu artık yaşanan sorunların dar boğazın acı bir yansımasıdır. 2025 yılının ilk 6 ayında toplam 2776 firma konkordato talebinde bulundu. ” dedi.

Gaziantep’te Büyük Dolandırıcılık Operasyonu

30 şahıs yakalandı, 27’si tutuklandı. 106 milyon TL’ye el konuldu.

Coşkun Kamıl, Yenişehir’deki Restoranın Sahibidir

Coşkun Kamıl, 24 yıl çalıştığı restoranın sahibi oldu. Yenişehir’in ilk kafe ve restoranını yönetiyor.

Bayburt Taş Fabrikası Toplantısı Yapıldı

Vali Eldivan başkanlığında yapılan toplantıda fabrikanın durumu ve üretim kapasitesi değerlendirildi.