İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankacılık sektörünün son bir yılda karşılaştığı zorluklar için “Yapay zekanın finansal hizmetler ve bankacılık sektöründeki etkisi yalnızca operasyonel dinamikleri dönüştürmekle kalmıyor, aynı zamanda işgücünü de yeniden şekillendiriyor” dedi.
Küresel sıralamada 224. sıraya yükselen Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Hakan Aran, çevresel risklerin bankacılık sektörü için önemli olduğunu belirtti. Yapay zekanın geleneksel iş tanımlarını güncellediğini söyleyen Aran, bankacılık sektörünün son 12 ayda karşılaştığı zorluklara ilişkin şunları söyledi:
“Artan jeopolitik gerilimlere ek olarak, ekolojik faktörler ekonomik performansı etkileyebileceğinden, merkez bankaları ve mali otoriteler, çevresel risklerin finans sektörü için taşıdığı öneme giderek daha fazla odaklanıyorlar. Bu durumun bir sonucu olarak, çevresel risklerin etkin yönetimi, bankacılık sektörünün uzun vadeli başarısı için hayati önem taşıyor. Yapay zekanın finansal hizmetler ve bankacılık sektöründeki etkisi yalnızca operasyonel dinamikleri dönüştürmekle kalmıyor, aynı zamanda işgücünü de yeniden şekillendiriyor. Yapay zekanın gerek yeni kariyer yolları açarak gerek geleneksel işleri baştan tanımlayarak meslekleri yeniden şekillendirdiği bu süreçte proaktif bir yaklaşımla iş tanımlarını güncellemeli, sürekli öğrenme kültürünü teşvik etmeliyiz.”
“MATAM kuruyoruz”
Türkiye İş Bankası’nın 100. yılı için açıklama yapan Aran, bankanın “yeni yüzyılı” için hedeflerini anlattı. Bankacılık sektörü için sürdürülebilir ve uzun vadeli hedefleri olduğunu söyleyen Aran, bu hedefleri şöyle ifade etti:
“100. yılımızı kutlamak üzere çok sayıda proje hayata geçiriyoruz. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle özellikle Marmara bölgesinde aktif fayların oluşturduğu tehlike ve riskler konusunda bilimsel çalışmalar yürütmek üzere İTÜ İş Bankası Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (MATAM) kuruyoruz.”