İspanya ve İrlanda’da tarihi karar: Filistin devleti resmen tanındı

İspanya Bakanlar Kurulu, Filistin’i devlet olarak tanıyan kararı onayladı. Hükümet Sözcüsü ve Eğitim Bakanı Pilar Alegria, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Madrid’deki Başbakanlık Konutu Moncloa’da düzenlenen basın toplantısında konuştu. Alegria, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararının onaylandığını belirterek, “Özel bir Bakanlar Kurulu toplantısı oldu. Tarihi bir bir karar ve tek bir hedefi var. O da barışa katkı sağlamak” dedi.

AA’nın aktardığına göre İspanya’nın, İrlanda ve Norveç’in eş zamanlı kararıyla Filistin’i tanıyan ülkelerden biri olduğunu kaydeden Alegria, “İspanya dönüm noktası olan, tarihi bir karar alarak, bu zamana kadar 143 olan Filistin devletini tanıyan ülkelerin arasına eklenmiştir. Bu, İspanya’nın, adalet, tutarlılık ve barış vaadiyle bağdaşan bir kararıdır” diye konuştu.

‘DAHA FAZLA MASUMUN ÖLDÜRÜLMESİNE İZİN VEREMEYİZ’

Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ise “Filistin devletinin tanınmasının zamanı gelmiştir. Daha fazla masumun öldürülmesine izin veremeyiz. Barış için tek yoldur ve bugün bunun yürüyüşü başlamıştır. Bugün alınan karar bir dönüm noktası olacaktır” açıklamasında bulundu. Albares, İsrail ve Filistin arasındaki problemin “tarihin en uzun ve çözümsüz sorunu” olduğunu ancak artık bunu çözmenin zamanının geldiğini vurgulayarak, “İsrail halkı gibi Filistin halkı da aynı umuda, barışa, güvenliğe sahip olmalıdır. Bu her iki halk için de aynıdır.” ifadelerini kullandı.

İrlanda ve Norveç ile birlikte İspanya’nın eş zamanlı kararıyla Filistin devletini tanıyan ülke sayısının 146’ya çıktığını belirten Albares, şunları kaydetti: “Buna en kısa zamanda, perşembe günü Slovenya da eklenecek. Hiç şüphe yok ki daha fazla ülke de buna katılacaktır. Mükemmel bir şekilde biliyoruz ki, iki devletli çözüm tek yoldur ve buna alternatif yok. Bu yolda yürümek için Bakanlar Kurulu, Filistin devletini tanıma kararını aldı.”

SANCHEZ ‘BARIŞI SAĞLAMAK İÇİN BİR ZORUNLULUK’ DEMİŞTİ

Sanchez, Filistin’i resmen devlet olarak tanımak üzere toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, “Bu sadece tarihi bir adalet meselesi değil, aynı zamanda, barışı sağlamak için bir zorunluluktur” demişti. “Filistin Devleti’nin tanınması sadece, Filistin halkının meşru talebi olan tarihi bir adaletin yerine getirilmesi değildir, aynı zamanda hepimizin istediği barışın sağlanması için de bir adımdır” şeklinde konuşan Sanchez, “Bu, barış geleceğinin sağlanması, Filistin devletinin İsrail devleti ile birlikte barış ve güven içinde yaşaması için hepimizin tek olasılık olarak gördüğü yolda ilerlemektir” ifadelerini kullanmıştı.

İRLANDA: FİLİSTİN BÜYÜKELÇİSİ ATANACAK

İspanya’nın ardından, İrlanda hükümeti de kabine toplantısında Filistin’i tanıma kararının onaylandığını duyurdu. İrlanda’daki Filistin Misyonu büyükelçiliğe dönüştürüleceği ve İrlanda’ya bir Filistin büyükelçisi atanacağı açıklandı.

Ayrıntılar geliyor…

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx