Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Kalp ve Damar Hastalıklarıyla Mücadelede Beslenme Önemli Rol Oynuyor

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünya genelindeki ölümlerin çoğunluğunu oluşturan bulaşıcı olmayan hastalıkların başında kalp ve damar rahatsızlıkları geliyor. Kalp krizleri ve inmeler gibi ciddi sonuçlara yol açabilen bu hastalıklar, yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, kalp ve damar hastalıklarının kalbin normal işleyişini engelleyen rahatsızlıklar olduğunu belirtti. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, düzenli egzersiz ve periyodik kalp kontrolleri, kalp sağlığını korumak için önemli yöntemler arasında yer alıyor.

Araştırmalar, obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve sağlıksız beslenmenin kalp hastalıklarının yaygınlığını ve ölüm oranlarını artırdığını gösteriyor. Bu faktörlerin kalp dostu beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ile azaltılabileceği belirtiliyor.

Can’ın vurguladığı bir başka nokta da, işlenmiş gıdaların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri. Araştırmalar, fazla işlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koyuyor.

Kalp sağlığını korumak için, işlenmiş gıdalardan kaçınılması, kalp dostu besinlerin tercih edilmesi, tuz tüketiminin azaltılması ve düzenli egzersiz programının uygulanması önem taşıyor. Ayrıca, kalp hastalıklarının erken teşhisi için düzenli kalp kontrollerinin yapılması gerekiyor.

Can, kalp sağlığı için yağsız kırmızı et, derisiz tavuk eti, balık, düşük yağlı süt ürünleri, yumurta, tam buğday ürünleri, taze sebze ve meyvelerin tüketimini öneriyor. Kalp dostu beslenme alışkanlıklarının benimsenmesinin kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen havuzların yeterince hijyenik olmaması durumunda ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Özellikle yoğun klor kokusu, bulanık su ve yosunlu yüzeylerin tehlike sinyali verdiğine dikkat çekti. Klorlu suyun kornea hasarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.