Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Yağ ve Kolesterol Beyin Sağlığı İçin Neden Önemlidir?

Yağ ve kolesterol, beyinde bulunan doğal maddelerdir ve vücuttaki kolesterolün önemli bir kısmı beynimizde yer almaktadır. Uzmanlara göre, kolesterol bellek ve öğrenme süreçlerinde sinirler arası bağlantı için kritik bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, çabuk düşünme ve hızlı reaksiyon sürelerinin kolesterol düzeyiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Ancak, yüksek kolesterol seviyeleri damar sertliğine, kalp krizine, felce ve hatta demansa (bunama) ve Alzheimer gibi yaygın demans türlerine yol açabilir.

Erken Yaşta Kolesterol Kontrolü Önemlidir

Amerikan Kalp Derneği, 20 yaşından büyük bireylerin her 4-6 yılda bir kan kolesterol düzeylerini kontrol ettirmelerini önermektedir. Bu kontrol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol (iyi kolesterol), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol (kötü kolesterol) ve total kolesterolü içermektedir. Kan kolesterol düzeyinin 200 mg/dl veya altında olması idealdir, çünkü yüksek kolesterol kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Demans için 14 Risk Faktörü

Lancet Demans Komisyonu, 2020 yılında Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere tüm demans tipleri için 12 risk faktörü belirlemişti. Bu risk faktörleri arasında düşük eğitim düzeyi, işitme kaybı, hipertansiyon, sigara, obezite, depresyon ve fiziksel hareketsizlik bulunmaktadır. 2024 yılında ise komisyon, bu listeye görme kaybı ve yüksek LDL kolesterol düzeyini eklemiştir. Bu risk faktörlerini azaltarak, demans vakalarının yüzde 40-50’sinin önlenebileceği tahmin edilmektedir.

Kötü Kolesterol Yükselmesinin Nedenleri

Yüksek LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin nedenleri şunlar olabilir: genetik faktörler, doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içeren yiyeceklerin fazla tüketimi, aşırı kilo veya obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve stres. Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici bir etkisi olmasa da, strese bağlı yaşam tarzı değişiklikleri kolesterol seviyelerini etkileyebilir.

Diyet ve Egzersizle Düşmezse İlaç Kullanımı Gerekli Olabilir

Kolesterol yüksekliği, vasküler demans ve Alzheimer risk faktörü olarak bilinmektedir. Son araştırmalar, kötü kolesterolün (LDL) Alzheimer ve demans riskini artırabileceğini göstermektedir. Bu durumda, diyet ve egzersiz yeterli olmadığında kolesterol düşürücü ilaçların (statinler) kullanılması önerilmektedir, çünkü bu ilaçlar bunama ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı da ek koruma sağlayabilir.

Araştırma Sonuçları

Statinlerin bilişsel işlev üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair endişeler olmasına rağmen, yapılan çalışmalar bu ilişkinin olmadığını göstermektedir. LDL kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerde statin kullanımıyla bilişsel işlevde herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. Bu nedenle, statinlerin bilişsel işlev bozukluğuna veya demansa yol açabileceği endişesi doğrulanmamıştır.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemesi kapıda: Aileler bunu öğrenmeden taburcu olamayacak!

Yenidoğan bebeklerin taburcu olması hakkında yeni bir düzenleme planlanıyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.