Nureddin Nebati üzülecek: Resmen kaldırıldı

Türkiye, Kur Korumalı Mevduat Sistemini Sonlandırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2025 yılı para politikası metninde Kur Korumalı Mevduat sisteminin sonlandırılacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Ocak 2025 tarihli tebliğle birlikte, döviz yükümlülüğü bulunan firmaların hesaplarına sağlanan kur korumasının kaldırıldığı belirtildi.

Kur Korumalı Mevduat Ne Zaman Başladı?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliğiyle, 20 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirildi. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından duyurulan sistem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklendi.

Kur Korumalı Mevduat’ın Amacı

Kur Korumalı Mevduat sisteminin amacı, döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkilerini azaltarak Türk Lirası’na olan güveni artırmak ve dövizden Türk Lirası’na geçişi teşvik etmektir. Mevduat sahiplerine TL’de kalmaları halinde döviz kuru artışlarından korunma garantisi sunulmaktaydı.

Kur Korumalı Mevduat Nasıl İşliyordu?

Vadeli TL mevduat hesaplarına yatırılan paranın, kur farklarından etkilenerek değerlenmesi durumunda oluşabilecek zararın devlet tarafından karşılanacağı garantisi verilmekteydi. Bu sayede Türk Lirası’nın döviz cinsinden birikimlere kıyasla korunması hedeflenmekteydi.

Related Posts

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

Asgari ücrete zam: Ünlü ekonomist ‘hesap kitap başladı’ diyerek açıkladı

Aylık enflasyon rakamlarının il 4 ay için açıklanmasının ardından milyonlarca memur ve emekli Temmuz ayında alacakları ara zammı beklemeye geçti. Enflasyon farkının açıklanan rakamlarla yavaş yavaş ortaya çıkmasının ardından asgari ücretli de “Ara …

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir