Özgür Özel’den Muammer Aksoy’u anma mesajı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un 35’inci ölüm yıldönümü sebebiyle bir anma mesajı yayınladı.

Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Muammer Aksoy’u karanlık odaklar tarafından hala aydınlatılamamış alçakça bir saldırıda katledilmesinin yıldönümünde özlem ve saygıyla anıyorum.” ifadelerini kaydetti.

“TEK BAŞINA BİR ORDU GİBİ SAVAŞIRDI”

Yine bir suikast sonucunda yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, Aksoy’u “Aksoy, bir düşünce ve kavga adamıydı. Tek başına bir ordu gibi savaşırdı. Bu savaşta alçakça ve sinsice kurşunlanarak öldürüldü” diyerek anlatmıştır.

MUAMMER AKSOY KİMDİR?

İbradılı Hacı Musazade Numan Aksoy ve Hattatzade Mustafa Hulusi’nin kızı Nadire Aksoy’un oğlu olan Muammer Aksoy, 1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde doktora yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne giren Aksoy, 27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı.

Aksoy, CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra tutuklandı fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977’de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi ve 1984 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

Muammer Aksoy, 1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi isimlerle birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu ve kurucu başkanı oldu.

Atatürkçü düşüncenin savunucusu 73 yaşındaki Prof. Dr. Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 günü, saat 19.15’de evine girerken katledildi. Cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii’den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Related Posts

Ali Ayçiçek kimdir? İBB Eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek neden gözaltına alındı?

İBB’ye yürütülen operasyonlar kapsamında İBB Eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek gözaltına alındı. Peki, Ali Ayçiçek kimdir? İBB Eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek neden gözaltına alındı?

Murat Yazıcı kimdir? İBB Eski Genel Sekreteri Murat Yazıcı neden gözaltına alındı?

İBB Eski Genel Sekreteri Murat Yazıcı gözaltına alındı. Murat Yazıcı kimdir? İBB Eski Genel Sekreteri Murat Yazıcı neden gözaltına alındı?

Turgut Tuncay Önbilgin kimdir? İBB Eski Genel Sekreteri Turgut Tuncay Önbilgin neden gözaltına alındı?

İBB’ye yürütülen operasyonlar kapsamında İBB Eski Genel Sekreteri Turgut Tuncay Önbilgin gözaltına alındı. Peki, Turgut Tuncay Önbilgin kimdir? İBB Eski Genel Sekreteri Turgut Tuncay Önbilgin neden gözaltına alındı?

İran’da limanda şiddetli patlama

İran’ın güneyindeki Shahid Rajaee limanında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın yakıt tankından kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor.

‘Turpunan şalgamınan devlet idare edilemez’ demişti! Yozgatlı çiftçi Abdullah Ceylan’ın o konuşmasının arka planındaki ayrıntılar ortaya çıktı

CHP’nin Yozgat mitinginde konuşan çiftçi Abdullah Ceylan’ın “Turpunan, şalgamınan devlet idare edilmez” sözleri sosyal medyada gündem oldu. ‘Siyaset literatürüne yeni bir deyim’ olarak yorumlanan sözleri sarf eden çiftçi Ceylan’ın o konuşmasının arka planındaki ayrıntılar ortaya çıktı.

Depremden sonra emlak fiyatını artırana ceza

Ticaret Bakanlığı 6,2’lik Marmara depreminden sonra, aynı gün içinde emlak ilanlarının fiyatını artıran 58 kişiye toplam 14 milyon 500 bin TL para cezası verildiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir