Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hijyenine Dikkat: Havuzlardan Bulaşan Göz Enfeksiyonlarına Dikkat!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, havuzlardan bulaşan göz hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte, özellikle hijyen kurallarının yeterince yerine getirilemediği durumlarda enfeksiyon risklerinin arttığını belirten Op. Dr. Öztürk, “Havuz suyunun temizliğiyle ilgili görsel ve çevresel bulgular önemli ipuçları verir. Bulanık su, kaygan ve yosunlu havuz kenarları, klor kokusu gibi işaretler hijyen eksikliğini gösterir” dedi.

‘Konjonktivit, En Sık Görülen Göz Enfeksiyonudur’

En sık karşılaşılan göz sağlığı sorunlarından birinin konjonktivit olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Konjonktivit, gözü ve göz kapaklarını kaplayan konjonktiva zarının iltihaplanmasıdır. Havuzlardan bulaşan konjonktivit vakalarının çoğu adenovirüs kaynaklıdır ve viral konjonktivit en yaygın formudur. Havuz suyuyla temas, kirli yüzeyler ve ortak kullanılan havlular enfeksiyonun yayılmasına zemin hazırlar” diye belirtti.

‘Kontakt Lensle Havuza Girmek Risklidir’

Kontakt lensle havuza girmenin ciddi enfeksiyonlara ve görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Akanthamoeba keratiti gözde kontakt lens varken havuza giren kişilerde görülebilir. Bu enfeksiyon ağrılı ve kalıcı görme kaybına yol açabilir. Bu yüzden kontakt lensle havuza girilmemelidir” dedi.

‘Yüzme Gözlüğü Enfeksiyon Riskini Azaltabilir’

Op. Dr. Öztürk, yüzme gözlüğü kullanımının enfeksiyon riskini azaltabileceğine dikkat çekerek, “Yüzme gözlükleri gözleri klorlu suyla temasından koruyarak enfeksiyon riskini azaltır. Ancak gözlüklerin kişisel kullanımı ve temizliği de önemlidir. Ortak kullanılan gözlükler enfeksiyon kaynağı olabilir” diye uyardı.

‘Göz Enfeksiyonları Geçmezse Doktora Başvurun’

Göz enfeksiyonlarının belirtilerinin geçmediği durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Öztürk, “Gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma gibi belirtiler varsa ve geçmiyorsa, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir” dedi.

‘Antibiyotikli Damlalar Bilinçsizce Kullanılmamalı’

Göz enfeksiyonlarında antibiyotikli damlaların bilinçsiz kullanımının sakıncalı olduğunu belirten Op. Dr. Öztürk, “Gereksiz antibiyotik kullanımı göz yüzeyini olumsuz etkileyebilir. Viral kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotikler etkisizdir” uyarısında bulundu.

‘Erken Teşhis Enfeksiyonların Yayılmasını Önler’

Erken teşhis ve tedavinin enfeksiyonların kontrol altına alınmasında önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Doğru tanı ve tedavi ile enfeksiyonlarla baş etmek daha kolay olur. Erken müdahale enfeksiyonların yayılmasını engeller” diye konuştu.

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanlar uyarıyor: Kanser gençleri de tehdit ediyor

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, genç yaşta kanserin artış nedenlerini ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi. Doç. Dr. Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı anlaşıldığını belirterek, “50 yaş ve altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.