Sanayi devrimi sonrası teknoloji devrimi başladı. Ülkelerdeki dijitalleşmeyi sağlayan bu devrimin amacı üretim süreçlerinin dijitalleşmesi. Teknoloji devriminin ne olduğunu ve bu devrime öncülük eden ülkeleri merak edenleri içeriğe alalım!
Sanayi Devrimi sonrasında ülkeler yeni arayışlara yöneldiler. Üretimi insanlar yerine robotların yaptığı yeni bir düzen çok uzun zamadır konuşuluyor.
Bu dijital devrimin üretimde sıfır hatayı sağlayacağı bir gerçek.
Robotların hatasız ürettiği ürünler sayesinde insalar araştırma kısmına daha çok emek harcayabiliyorlar. İnsansız bu üretim modelleri sayesinde fabrikaların üretim verimleri hiç olmadığı kadar artıyor.
Endüstri 4.0 diye anılan teknoloji devrimi, üretim süreçlerini dijital hale getirmeyi amaçlayan bir süreç.
Üretim süreçlerini daha ucuz ve daha etkin hale getirebilmek için dijitalleşmenin artması amaçlanıyor. Üretimde önemli rol oynayan dijitalleşmeyi gerçekleştirmek için ülkeler adımlar atıyorlar.
Dijital bu dönüşümün sağlanması bir süreç elbette. Kurumların ve ülkelerin dijitalleşmesi aslında belli dönüşümler sonucunda gerçekleşiyor.
Bu dönüşümlerin başında üretim ve bilgi sistemlerinin dijitalleşmesi geliyor. Yine sistemlerin otomatikleştirilmesi de bu sürece dahil.
Dijital devrimin bazı temel ilkeleri var. Bu ilkeler şunlar:
-
Bu sistemde tüm veriler birlikte çalışarak aralarında bu verileri paylaşıyorlar.
-
Dijitalleştirme sayesinde üretimi yapan ürünlerde hata payı neredeyse sıfır oluyor. Bu sayede daha kaliteli ürünler üretilmesi sağlanıyor.
-
Sistemlerin en güzel özelliklerinden biri değişikliklere kolayca ayak uydurabilmeleri.
-
Kurum içi ve kurumlar arası bilgi akışı dijitalleşme sayesinde çok daha hızlı ve kolay.
Bu teknolojik devrimin öncülük ettiği ülkelerin başında Almanya geliyor.
Almanya, Endüstri 4.0 terimine isim veren ülke. Bu sürecin öncüsü olan Almanya’da Endüstri 4.0 vizyonunu geliştirebilmek için Platform Industrie 4.0 kurulmuş.
Teknoloji dediğimizde aklımıza hemen Amerika geliyor tabii ki…
Silikon Vadisi’nin içinde olduğu Amerika teknolojik gelişmelerin öncüsü ülkelerden. Endüstri 4.0 sürecinde önemli yere sahip Amerika’nın NNMI programı, yeni nesil üretim stratejileri için planlanmış bir program.
Japonya, Endüstri 4.0 sürecinin dünyadaki önemli isimlerinden.
Japonya, dijitalleşme süresinde insan faktörünü daha ön planda tutmak istemesiyle diğer ülkelerden ayrılıyor. Amaçları, teknolojileri toplum yararına kullanmak ve çevreye duyarlı bir şekilde geliştirmek. İnsanların teknolojiyle uyum içinde yaşaması Japonya’nın asıl amacı.
Çin, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri.
Dijital dönüşüme liderlik eden ülkelerden biri olan Çin, ucuz iş gücü avantajını dijital dönüşümle birleştirerek ekonomik gücünü korumaya devam ediyor. Çin’in ekonomideki gücü teknoloji devrimiyle iyice pekişiyor.