Sivil Toplum Kuruluşları’nda (STK) ‘etkinlik’, ‘verimlilik’, ‘katılımcılık’, ‘kapsayıcılık’, ‘denetim’ ve ‘hesap verilebilirlik’ yasal düzenlemelerle artırılacak. Bu uygulamayla demokratik, katılımcı, kapsayıcı, hesap verebilir ve iş birliği, uyum yeteneği ve aktif vatandaşlık bilinci yüksek bir sivil toplumun yapısı oluşturulacak. Dünya Gazetesi’nden Ferit Parlak’ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek ve inşa edilecek bu yapı ile STK’ların kamu politikalarının planlama, yapım, izleme ve denetleme aşamalarında etkin bir rol oynaması amaçlanıyor.
Bu nedenle demokratik, katılımcı, çoğulcu, şeffaf ve hesap verebilir örgütlü sivil toplumu geliştirici ve güçlendirici düzenlemeler yapılacak. STK’ların iç ve dış denetimine ilişkin süreçler şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Karar alma, politika yapım, izleme ve denetleme süreçlerine etkin bir şekilde katılımını sağlamak üzere mevzuat çalışmaları yürütülecek.
Sivil toplumun istişare süreçlerine daha etkin katılımı için bir yol haritası hazırlanmasına yönelik çalışma yapılacak. Hazırlanacak yol haritası için STK’larla ilgili tüm kamu kuruluşlarının ve STK temsilcileri ile üyelerinden görüş ve öneriler alınacak.
AB MODELİNE BENZER BİR ÜST BİRLİK KURULACAK
Sivil toplum alanında kamu hizmetlerinin bütünselliğinin sağlanması amacıyla üst bir birim oluşturulacak.
Avrupa Birliği modeli baz alınarak yapılandırılacak üst birlik ve STK’lar, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarından oluşturulacak danışma kurulu, “göç yönetimi” gibi, ekonomiye doğrudan etkisi olan konularda, etkinliğin artırılması için ortak politikalar geliştirecek.
FAALİYET VERİMLİLİĞİ DEĞERLENDİRİLECEK
STK faaliyetlerinin ekonomik ve sosyal etkileri ölçülecek. Bu ölçümler şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacak. STK üyeleri, üyesi olduğu kuruluşun harcamalarını, destek verdikleri politikaları ve o uygulamaların sonuçlarını ayrıntılarıyla görebilecek. STK’lara yönelik kamu politika, program, faaliyet ve hizmetlerin bütüncül şekilde yürütülmesini sağlamak üzere kurumsal kapasite güçlendirilecek. Sivil toplum, kamu-STK iş birliği, gönüllülük, yardım ve bağış toplama gibi konularda etkili iletişim ve görünürlük faaliyetleri yürütülecek.
ŞEFFAFLIK VE HESAP VEREBİLİRLİK
STK’ların yıllık bütçe, faaliyet raporu ve genel kurul bilgilerinin internet sayfalarında düzenli ve şeffaf biçimde yayımlanması sağlanacak. İç denetim sisteminin güçlendirilmesi teşvik edilecek ve STK’lara bu konularda rehberlik verilecek. İdari ve mali alanlarda STK’ların kurumsal ve mali sürdürülebilirliklerine katkı sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
Dijitalleşme, yeşil ekonomi, yapay zekâ gibi ekonomik dönüşüme öncülük eden konuların sunduğu fırsatlarla, sivil toplum alanında ortaya çıkan yeni yapılanmalara yönelik düzenlemeler yapılacak. STK’lara yönelik stratejik plan hazırlama, proje hazırlama ve fon bulma gibi alanlar başta olmak üzere kapasite geliştirme eğitimleri yaygınlaştırılacak. STK’ların faaliyetlerinde ve STK’lara yönelik hizmetlerde dijitalleşmenin geliştirilmesi sağlanacak. Kurumsal açıdan gelişmiş STK’ların daha küçük ölçekteki STK’lara yönelik önderlik faaliyetleri teşvik edilecek.
Kamu STK iş birliğiyle Türkiye’nin çok taraflı kalkınma sistemindeki rolü, etkinliği ve görünürlüğünü artırmak ve uluslararası kuruluş ve platformların küresel kalkınma çalışmalarına aktif katkı sağlanacak. BM ve diğer uluslararası platformlarda insani yardım konularında düzenlenen toplantılara aktif katılım sağlanacak, benzeri toplantılara ev sahipliği yapılması konusunda girişimlerde bulunulacak.
More Stories
Başkan Ataç, Meslek Odalarını Ziyaret Etti
Özgecan Aslan 10. Yılında Mezarı Başında Anıldı
Yaban Hayvanları İçin Yem Bırakıldı