‘Sigarayı 1 Ocak’ta bırakan, bir haftada bir günü geri kazanacak’

Sigarayı Bırakmanın Yaşam Üzerindeki Etkileri

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Sinem İliaz, sigarayı bırakmanın sadece yaşam süresini uzatmakla kalmadığını, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için kritik bir adım olduğunu belirtti.

İngiltere’deki University College London tarafından yapılan son araştırmaya göre, her bir sigara, bir kişinin yaşam süresinden ortalama 20 dakika çalıyor. Bu, sigaranın zararlı etkilerinin daha önce tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor. 20’lik bir paket sigara, bir kişinin yaşamını yaklaşık yedi saat kısaltıyor.

‘Sigara Sağlıklı Yılları da Çalıyor’

Prof. Dr. Sinem İliaz, araştırma bulgularına dikkat çekerek, sigaranın ölümcül etkilerinin yıllar içinde çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirtti. “Sigara tiryakilerinin sağlık ve yaşam beklentisi üzerindeki etkileri çok daha büyük. Bu yeni çalışma, sigara içmenin, yalnızca yaşam süresini kısaltmakla kalmadığını, sağlıklı yılları da çaldığını gösteriyor. Özellikle orta yaşta sigara içmeye başlayanlar, hastalıkların etkilerini çok daha erken yaşamakta ve hayatın ilerleyen yıllarında ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmaktadır” dedi.

Araştırmaya göre, günde 10 sigara içen bir kişi, sigarayı 1 Ocak’ta bırakırsa, 8 Ocak’a kadar bir gününü geri kazanmış olacak. Eğer 5 Şubat’a kadar bırakırlarsa, bir hafta, 5 Ağustos’a kadar bıraktıklarında ise bir ay kazanmış olacaklar. Yıl sonuna kadar sigara içmeye devam etmiş olsalardı, kaybedecekleri 50 günü önlemiş olacaklar.

Prof. Dr. Sinem İliaz, bu bulguların sigara içicileri için uyarıcı olmasını beklediklerini ifade ederek, “Sigara içenlerin bu zararlı alışkanlıktan bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor. Sigara içmenin hiçbir güvenli seviyesi yoktur. Her bir sigara, kalp hastalıkları, kanser ve inme riskini arttırır. Ancak sigarayı her yaşta bırakmak, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımdır” diye ekledi.

‘Her Yıl Dünyada 8 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor’

Sigara içmenin dünyada en yaygın önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sinem İliaz, “Sigara kullanımı, her yıl dünya genelinde 8 milyon, Türkiye’de ise 80 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Birçok sigara içicisi, sigara içmenin ne kadar büyük bir tehlike oluşturduğunu yeterince fark etmiyor. Sigara içmenin zararları, sadece yaşam süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin sağlıklı yaşam yıllarını da yok eder” diye konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemesi kapıda: Aileler bunu öğrenmeden taburcu olamayacak!

Yenidoğan bebeklerin taburcu olması hakkında yeni bir düzenleme planlanıyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir