Talep de başarı da yok ama siyasal iktidarın kaynakları hep imam hatiplere akıyor: Ayrıcalık bitmiyor!

Siyasal iktidar, uzun süredir imam hatip okullarına olan ilginin azalmasıyla başa çıkmaya çalışıyor. Aileler arasında, çocuklarının iyi bir gelecek sağlamak için bu okullara gitmelerinin önemli olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu amaçla, okulların adlarına “Anadolu” ekleniyor. Ayrıca, “proje okul” olarak nitelendirilmeleri sağlanıyor. Bununla da yetinilmeyerek, bu okullar sınav yaparak ve öğrencilerini “seçerek” alıyorlar.

“Proje imam hatip ortaokulları”na öğrenci alımı için düzenlenen sınavların sonuçları, bu okulların resmi internet sitelerinde yayınlandı. Velilere gösterilen büyük ilgi nedeniyle yazılı mesajlarda, teşekkür edildi ve bu okullara kesinlikle sınavsız öğrenci alınmayacağı vurgulandı.

Bir okulun web sitesinde, “Burada, 10 yaşındaki çocuklarımızın hakları söz konusudur ve başarılı olanlar sadece kendi emekleri ve haklarıyla bu okula kayıt hakkı elde etmişlerdir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve sonuca saygı duyulmalıdır. Başka bir seçeneği düşünenlerle ilgili yasal işlem başlatılacaktır” denildi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Proje lise ve ortaokul uygulamalarının, kamunun her vatandaşa eşit eğitim ve hizmet imkanı sunma iddiasına ve milli eğitim temel kanununda belirtilen “genellik ve eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu belirten eğitim uzmanı Alattin Dinçer, “Eğitim bir kamu hizmetidir. Özel ortaokullar hariç, genel ve imam hatip ortaokulları kamu okuludur. Devlet, bu okullar arasında hizmet sunumunda ayrım yapmamalıdır” dedi.

Siyasal iktidarın özellikle Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokulları lehine ayrımcı bir tavır sergilediğine dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi:

“Bu tavrın, ailelerde çocuklarının sadece bu okullarda okuyarak ikbal ve geleceklerini sağlayabileceği algısının oluşmasına ve tercihlerinde etkili olmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Eğitimde, belirli bir gruba veya zümreye ayrıcalık tanımak ve okulları ayrıştırmak, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da zayıflamasına sebep olabilir.

Standart sınavların dördüncü sınıflara kadar inmesi, eğitimde çürüme ve bozulmanın kapısını aralar. Dünya genelinde sınavsız eğitim hedefine yönelirken, 4. sınıftan itibaren çocukları sınava tabi tuttuğumuzda ortaya çıkacak endişeler, ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir ve buna izin verilmemelidir.”

Related Posts

Demirören MTAL’de yapay zeka bölümü açılıyor

Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni öğrencilerini bekliyor. Okul Müdürü Atila Ertoğan, “LGS sınavında yüzde 1’lik dilime giren öğrencilerimize burs imkânı sağlıyoruz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yapay zekâ bölümü açıyoruz” dedi.

Yeni Wonder Woman filmi geliyor

Yeni Wonder Woman filmi geliyor

Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte takvim bilgisi…

Yaz Kuran kursları ilan edilen takvim doğrultusunda eğitim verecek. Yaz tatili boyunca uygulanacak kursların açılış tarihi ve süresi de araştırılıyor. 2025 yılı yatılı yaz Kur’an kurslarında eğitim öğretim, müftülüklerin imkânları ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda 4 hafta ya da 4+4 sekiz hafta olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilecek. Peki Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

Türk öğrencilere vize engeli: 50 bin genç eğitim hakkından oldu

Türk öğrencilere vize engeli: 50 bin genç eğitim hakkından oldu

LGS sınav sonuçları sorgulama ekranı 2025 MEB.gov.tr | LGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025, açıklandı mı, sonuçlara nereden bakılır? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuç tarihi açıklandı!

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları tarihi yaklaşırken, gözler de Milli Eğitim Bakanlığı duyurularına çevrildi. Ortaokul 8’inci sınıfta eğitim gören 1 milyondan fazla öğrenciye yönelik yapılan LGS sınav sonuçları değerlendirmeleri başladı. LGS kapsamındaki merkezi sınavın cevap anahtarı ile netlerini hesaplayan öğrenciler, bir yandan da LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2025? sorusuna yanıt aramaya başladı. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) takvimine göre LGS sonuçları açıklandıktan sonra tercih maratonu başlayacak. Tüm dikkatler şimdi ‘LGS sınav sonuçları açıklandı’ duyurusunda. Peki, LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? LGS sonuçlarına nereden bakılır? İşte, MEB takvimi

Adli tatil ne zaman, ayın kaçında başlıyor, başladı mı 2025? Adli tatilde mahkemeler devam eder mi?

Adli tatil ne zaman başlıyor ve kaç gün sürecek sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Adli tatil tarihi, adliyelerde hukuksal süreçleri olanlar tarafından sorgulanan konular arasında yer alıyor. Tatil süresince adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek. Peki 2025 adli tatil ne zaman başlıyor? İşte ayrıntılar…