TEPAV: 2024’te son 20 yılın en düşük vergi performansı kaydedildi

TEPAV Bütçe İzleme Bülteni merkez yönetim bütçesiyle ilgili topladığı verileri göre, 2024 yılında merkezi yönetim bütçe açığı bir önceki yıla göre yüzde 52,6 arttı. Vergi gelirleri artış gösterse de bütçe harcamalarındaki yükselişi karşılamaya yetmedi. Enflasyon ve büyüme hedeflerinden sapmalar, bütçe gerçekleşmelerine olumsuz yansırken, 2024 yılı son 20 yılın en düşük vergi performansının kaydedildiği yıl oldu.

TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından yayımlanan Bütçe İzleme Bülteni’nin beşinci sayısında, merkezi yönetim bütçesiyle ilgili çarpıcı veriler paylaşıldı. 2024 yılında bütçe açığı yüzde 52,6 artarak yükselirken, vergi gelirleri bütçe harcamalarındaki artışı geride bıraksa da bütçe üzerindeki baskıyı hafifletmekte yeterli olmadı.

Bültende, enflasyon ve büyüme hedeflerinden sapmaların bütçe gerçekleşmelerine olumsuz etkide bulunduğu vurgulandı. Özellikle vergi gelirlerinin bütçe ve Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin altında kaldığı, 2024 yılının son 20 yılın en düşük vergi performansına sahip yılı olduğu ifade edildi.

“Bütçe açığı yükseldi, 2025’te daha güçlü mali duruş gerekiyor”

2024 yılında GSYH’ye oranla yüzde 4,8 olarak gerçekleşen bütçe açığının, maliye politikasının enflasyonla mücadeleye yeterince destek vermediğini gösterdiği belirtildi. Bütçe harcamalarındaki katılık, ertelenen kamu harcamaları ve sınırına ulaşan vergi performansı nedeniyle, 2025 yılında hedeflenen yüzde 3’lük bütçe açığına ulaşılması için sıkı bir mali disiplin gerektiği ifade edildi.

“Vergi dışı gelirler bütçeye katkı sağladı”

Bültende, bütçe gelirlerinde vergi dışı gelirlerin önemli bir katkı sunduğu belirtilerek, bu durumun Hazine faiz gelirlerindeki dönemsel artış, idari ve vergi para cezaları ile alınan bağış ve yardımlar gibi kalemlerden kaynaklandığı aktarıldı.

 


Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı

Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – Santorini sarsıntıları Türkiye’yi tehdit ediyor; bilim insanlarından tsunami ve kül yağışı uyarısı!

TIKLAYIN – Meteoroloji’den İstanbul dahil 3 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli kar yağışına dikkat!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Bu bir “Zihni Sinir procesi” olmalı

TIKLAYIN – Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi gözler hakem kararında: İşte tüm ihtimaller ve yerli-yabancı adaylar!

Related Posts

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

ABD’de dayanıklı mal siparişleri martta attı

ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin tutarı, martta yüzde 9,2 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir