TÜİK emekliyle dalga geçti

TÜİK, Açıkladığı Enflasyon Verileriyle Gündemde!

Son zamanlarda verdiği enflasyon verileriyle gündemde olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca çalışan ve emeklinin düşük zam aldığı iddialarıyla mahkemeye verildi. Ancak TÜİK, açlık ve yoksullukla boğuşan dar gelirlilere karşı ilginç bir şekilde tavır sergiledi.

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in başlattığı davadaki ikinci savunmasında TÜİK, mahkemenin istediği ürün fiyatları yerine, zaten bilinen ürünlerin isimlerini gönderdi. Bu durum, çeşitli tartışmalara neden oldu.

Çilesiz, TÜİK’ten enflasyon hesabında kullanılan ürün fiyatlarının listesini istemişti. Ancak TÜİK, ne ilk savunmasında ne de ikinci savunmasında bu fiyatları mahkemeye iletmeyerek dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca TÜİK, şaşırtıcı bir şekilde, mahkemeye şu açıklamayı yaptı:

“Dava dilekçesinde TÜFE kapsamındaki maddelerin fiyatları ile hesaplamadaki yöntem ve verilerin istenilmesi talebi yer almaktadır. Bu ifadeden davacının madde sepetinde neler olduğuna ilişkin bilgi talep ettiği anlaşılamamıştır. Bu nedenle TÜFE madde sepeti iletilmemiştir.”

Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan ise TÜİK’in tavrını eleştirerek, “TÜİK emeklinin aklıyla adeta dalga geçiyor. TÜİK piyasadan topladığı peynirin, zeytinin, yağın, bulgurun fiyatını 2022’den beri gizliyor. Bu fiyatlar açıklansın ki enflasyondaki hata ortaya çıksın” şeklinde konuştu.

ESKİ BAŞKANI ‘ESKİ’ BULDU

TÜİK, kendisini ‘son bağımsız başkan’ olarak tanımlayan eski Başkanı Birol Aydemir’in mahkemede tanıklık yapmasına karşı çıktı. Aydemir’in 2011-2016 döneminde başkanlık yaptığını hatırlatan TÜİK, Aydemir’in iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Related Posts

Emeklilerin nüfus içindeki payı artarken yoksullaşma arttı pastadaki payı düştü: Emekli sefalete mahkûm

DİSK-AR’ın araştırmasına göre ortalama emekli aylığı 2003’te asgari ücretin yüzde 36 üzerinde iken bugün yüzde 22 altına geriledi. Milli gelirdeki payı yüzde 46.4’ten yüzde 29’a düştü.

Serbest bölgelerin 6 aylık ticaret hacmi 13,8 milyar dolara ulaştı

Türkiye’deki 19 serbest bölgede yılın ilk yarısında toplam 13 milyar 823 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirildi. En büyük payı 6,2 milyar dolarla yurt dışına yapılan satışlar aldı.

Yumurta ihracatına izin şartı getirildi

Ticaret Bakanlığınca yumurta arzında sıkıntı yaşanmaması amacıyla çeşitli kararlar alındı.

Borsa yüzleri güldürdü: Fırtına gibi esti

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü güldü. BIST 100 endeksi, günü 164,5 puanlık artışla 10.331,31 seviyesinden kapatarak güçlü bir yükseliş sergiledi. Gün içinde en düşük 10.266, en yüksek 10.365 puan seviyeleri görüldü. Güne yüzde 0,97’lik …

Tavuk yumurtalarının ihracatı kayda bağlandı

İhracı kayda bağlı ürünler listesine “tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)” da dahil edildi.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …