Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı Uzmanlarından Uyarı: Hemodiyaliz Hastaları Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye Dikkat Etmeli!

Türk Böbrek Vakfı’nın açıklamasına göre, yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının artan meyve sebze tüketimi, kalp ritim bozukluğu, nefes darlığı, kaslarda güçsüzlük ve kalp durması gibi tehlikeli durumları beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, hastaların uygun beslenmeye özen göstermeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, önleyici sağlık hizmetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirtti. 40 yıldan fazla süredir kronik böbrek hastalarına en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduklarını dile getiren Erk, vakfın 3 diyaliz merkezinde, özellikle beslenme konusuna hassasiyetle yaklaşıldığını ve toplumun tüm paydaşlarını bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise hemodiyaliz hastalarının beslenme planlarının, mevsime uygun ve kan değerlerini dengede tutacak şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Aydın, mevsimsel değişikliklerin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ve özellikle yaz aylarında artan meyve ve sebze tüketiminin potasyum seviyelerini yükseltebileceğini vurguluyor.

Diyetisyen Aydın, mevsimsel geçişlerde özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yaz aylarında su ihtiyacının arttığına dikkat çekiyor. Aşırı sıvı alımının vücutta ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Aydın, hastaların su tüketimini dengeli bir şekilde ayarlamaları gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen havuzların yeterince hijyenik olmaması durumunda ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Özellikle yoğun klor kokusu, bulanık su ve yosunlu yüzeylerin tehlike sinyali verdiğine dikkat çekti. Klorlu suyun kornea hasarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.