Ressam Orhan Taylan’ın eşi Melek Ulugay Taylan, “Orhan yaşamını adadığı işçi sınıfının , onların emeği ile uğurlandı” dedi
1 Mayıs kutlamalarının simge afişleri, dünyayı avucuna sığdırmış havaya kaldıran nasırlı eller ve zincire vurulmuş işçi afişlerinin çizeri ressam, heykeltraş Orhan Taylan 82 yaşında 4 Kasım Cumartesi günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Taylan’ın cenazesi 6 Kasım Pazartesi günü Bebek Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.
TIKLAYIN-1 Mayıs’ların da çizeriydi; ressam Orhan Taylan son yolculuğuna uğurlandı
Orhan Taylan için Bebek Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Taylan’ın ailesi, yakınları, sanat camiasından dostları ve işçi sendikalarından temsilciler katıldı. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Taylan’ın cenazesi toprağa verilmek üzere Aşiyan Mezarlığı’na götürüldü.
6 Kasım Pazartesi günü sosyal medya hesabında cenazeden bir kare yayımlayan Orhan Taylan’ın eşi Melek Ulugay Taylan, paylaşımına şu notu düştü:
“Orhan’ı bugün Bebek Camisinden uğurladık, DİSK’çi işçi yoldaşlarımız nöbet tuttular onun başında, mezarını onlar kazdı, onlar toprağını attılar. Orhan yaşamını adadığı işçi sınıfının , onların emeği ile uğurlandı. DİSK yöneticilerine ve emekçi kardeşlerimize bizimin yanımızda durdukları, Orhan’ son yolculuğunda yalnız bırakmadıkları için ailesi olarak çok minnettarız. Dayanışma ruhunun gücünü hepimiz yaşadık bir kez daha! Cenazeye katılan, tüm dostlara, yakınlara, Bebek’ten eski arkadaşlarımıza yanımızda oldukları için teşekkürler, gün gelir , devran değişir ve yeni bir dünya yükselir, emeğin ve sevginin değerini bilenlerin omuzlarında!”
Orhan Taylan kimdir? 1941 Samsun’da doğan Taylan, ilkokulu Samsun’da bitirdi. 1960 yılında İstanbul Amerikan Erkek Koleji’nden mezun oldu. 27 Mayıs 1960 askeri darbe rejiminin getirdiği bir yasa uyarınca, askerliğini yedek subay-öğretmen olarak yapmak için başvurdu. İki yıl Söke Sazlıköy’de öğretmenlik yaptı. 1962’de İtalya’ya giderek Roma Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Duvar resmi tekniklerini araştırdı. 1966 yılında Roma Akademisi’ni bitirip Türkiye’ye döndü. Türkiye İsçi Partisi’ne üye oldu. Dekoratif duvar resimleri yaptı. Sendikalara ve gençlik derneklerine afişler, dergi grafikleri çizdi. 1968’de ilk kişisel resim sergisini İstanbul Belediye Galerisi’nde açtı. Vasıf Öngören’in oyunları için sahne dekoru, kısa metraj film denemeleri ve seramik çalışmalar yaptı. Heykelci Kuzgun Acar ve karikatürcü Tan Oral ile çeşitli ortak çalışmalarda bulundu. 1976’da düzenlenen Antalya Uluslararası Sanat Festivali’nde ilk duvar resmini yaptı. Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı’na seçildi. Serigrafi tekniğini öğrendi. Çizdiği “1 Mayıs” afişi, Prag’da düzenlenen uluslararası sendikal afişler yarışmasında birincilik ödülü aldı. 1988-1990 yılları arasında eserleri Londra, Amsterdam ve Moskova gibi ülkelerde sergilendi. Bu dönemde yağlı boya çalışmalara ağırlık verdi. İstanbul’daki atölyesinde sergiler düzenledi. Çok sayıda kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı. |